Amb l’objectiu d’accelerar la rehabilitació d’habitatges a la ciutat i millorar-ne l’eficiència energètica, l’Ajuntament de Barcelona provarà tres prototips que estan pensats per adaptar-se als edificis d’habitatges ja existents. Els tres experiments s’han muntat al Campus Diagonal – Besòs i durant un any se’n farà seguiment per valorar-ne el resultat visual, energètic, de confort i econòmic.

Són estructures de fusta o metàl·liques, produïdes de forma industrial, fabricades en un taller per parts i que es munten sobre la façana original, a mode de segona pell. Aquests elements permeten guanyar espai per ubicar-hi balcons, noves estances o zones comunitàries, i també instal·lar panells solars, cobertes verdes i dipòsits d’aprofitament d’aigües pluvials a les cobertes.

Aquest sistema permetrà completar les obres amb un cost més contingut i en menys temps: dels entre 12 i 18 mesos d’una obra convencional de rehabilitació d’un edifici d’habitatges sencer, es podria reduir a entre sis i nou mesos, en funció del projecte. Una modalitat que, segons l’Ajuntament, facilitarà que es puguin regenerar un volum elevat d’habitatges en poques dècades.

Resultat d’un concurs

Els tres prototips han sortit de les propostes guanyadores d’un concurs públic engegat el 2022 per buscar solucions innovadores per a la regeneració d’edificis, promogut per l’Institut Muncipal d’Urbanisme i la Fundació BIT Hàbitat. Els tres projectes guanyadors s’anomenen ALIGRA, Regenerar Barcelona i InnoFAB. L’Ajuntament finançarà el 80 % del pressupost total de cadascun dels projectes experimentals, amb una inversió de més de 410.000 euros entre tots tres.