Des de fa tres anys, les inspeccions alimentàries a Barcelona es fan a través d’una aplicació digital. Un sistema que permet una major efectivitat en els controls als establiments minoristes. Els inspectors han substituït el paper i el bolígraf per la pantalla d’un mòbil, en què es recullen i s’avaluen totes les dades per fer l’informe al moment. Els resultats que s’han obtingut mostren que la nova eina és molt més sensible en la detecció d’incompliments per part dels establiments, alhora que facilita la correcció d’aquestes disconformitats.
Aquest sistema, anomenat CODAB (Control Oficial dels Aliments de Barcelona), és pioner a l’estat i es fa servir en la inspecció del comerç minorista d’aliments (peixateries, carnisseries i fruiteries), la restauració comercial (restaurants, cafeteries i pubs) i la restauració social (menjadors d’escoles, geriàtrics i hospitals). Segons l’Agència de Salut Pública de Barcelona, el principal objectiu és comprovar que tots aquests establiments compleixen amb les condicions i evitar els riscos per a la salut.
Innovació en seguretat alimentària
Mòbil a mà, els inspectors revisen la higiene i estructures com els calaixos o les aixetes. També s’observa el tipus de productes, com es processen i manipulen. I, per últim, es comprova l‘autocontrol que té l’establiment. Com per exemple, en el cas d’un restaurant que hi hagi una carta que indiqui els al·lèrgens.
“El que faig és marcar les deficiències a l’aplicació, i després la màquina és la que em diu el resultat final de la inspecció“, explica Conxita Malgrat, una de les inspectores. “Al final no deixa de ser una llista d’etiquetes, amb quatre grans blocs, i a cada bloc hi ha molts punts. Per tant, es pot veure molt al detall el que falla a cada establiment. Qualsevol inspector que vingui ens donarà el mateix resultat“, afegeix Lluís Riera, director de la consultoria SAIA.
Incrementa la detecció d’incompliments
Enguany s’han realitzat 3.000 inspeccions dins del sector minorista, amb un sistema digital que ha fet més eficaços els controls. “Amb aquesta eina el que hem detectat és un augment en el nivell de detecció d’incompliments en seguretat alimentària, especialment en l’àrea de pràctiques de processat i manipulació que han incrementat respecte a les inspeccions tradicionals en més d’un 34 %“, assenyala Samuel Portaña, el cap del Departament de Seguretat Alimentària.
A més, amb aquesta eina s’obté un gran volum de dades que es poden analitzar en temps real. Això permet a l’agència de salut detectar patrons en els incompliments i observar possibles factors de risc.