Imatge d'unitat de totes les administracions catalanes per reiterar que estan a punt per rebre refugiats. Un oferiment dirigit de nou a les institucions europees i en especial a l'Estat espanyol, al qual Ada Colau ha acusat de "deixadesa absoluta" en aquesta crisi. La mateixa alcaldessa portarà el missatge a Brussel·les la setmana que ve, en una reunió amb comissaris europeus, a la qual ha estat convidada Barcelona al costat d'altres 10 ciutats del continent. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "Allà hem de traslladar la denúncia de l'incompliment dels estats, i reclamar que es possibiliti la reubicació perquè les ciutats estem preparades per dur-la a terme, però també que es compti amb el territori." El Comitè per a l'Acollida de Persones Refugiades ha carregat durament contra els estats europeus. En la declaració conjunta que s'ha acordat avui es denuncia la "paràlisi i la incapacitat" de la Unió Europea per donar una resposta "d'acord amb els seus principis". I s'insisteix a reclamar a Madrid que admeti les quotes d'asilats pactades fa mig any. DOLORS BASSA, consellera de Treball, Afers Socials i Família "Estem preparats per acollir 1.800 persones en aquests moments i 4.500 en els propers temps, estem perquè l'Estat espanyol ens deixi la gestió directa dels refugiats." La reunió també ha servit per posar en comú els recursos i equipaments, com la Casa Bloc de Sant Andreu, que ja estan disponibles per acollir els refugiats. Colau ha recordat que molts ja estan arribant per vies no oficials i la prova és que des que ha començat l'any a Barcelona s'han triplicat les peticions d'asil respecte al mateix període de 2015.
En la reunió del comitè, al Palau de Pedralbes, hi han participat l’alcaldessa de Barcelona i quatre consellers de la Generalitat, a més de les quatre diputacions, les entitats municipalistes i les principals organitzacions socials d’aquest àmbit. La intenció de la trobada era unir tots els implicats en l’acollida de refugiats per coordinar-se millor i impulsar estratègies comunes, tant d’acollida com d’integració. S’han comptabilitzat els recursos de què disposen per tenir un banc de dades comú de places i equipaments oferts per totes les administracions.
Tot plegat segueix topant, però, amb el “bloqueig” que segons les administracions catalanes està practicant el Govern espanyol, que és qui té competències en matèria d’asil. La declaració consensuada aquest dimecres denuncia que “els estats europeus no estan responent a la crisi humanitària generada, així com a la paràlisi i la incapacitat de la Unió Europea” davant d’aquesta crisi humanitària.
L’alcaldessa, Ada Colau, ha anunciat que portarà personalment la crítica a Brussel·les dimarts que ve. Barcelona és una de les 10 capitals convocades per la Comissió Europea per analitzar el paper que poden exercir les ciutats en aquesta qüestió. Colau ha dit que “si l’Estat espanyol fa deixadesa absoluta de les seves funcions i no respon a les institucions que ens oferim reiteradament, traslladarem aquesta denúncia i també aquest oferiment a Europa”. A la reunió també hi assistiran els alcaldes d’Amsterdam, Berlín, Hèlsinki i Atenes.
També la consellera de Treball, Afers Socials i Família, Dolors Bassa, ha recordat que “estem preparats per acollir 1.800 persones en aquests moments i 4.500 pròximament”, i ha insistit a demanar que “l’Estat espanyol ens deixi la gestió directa de l’acollida i que Europa ens reconegui com a ens per poder tenir els refugiats aquí”. El conseller d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Raül Romeva, ha assegurat que “és la manca d’una política europea d’asil comuna la que impedeix fer respostes molt més coordinades, que no vol dir que no s’estiguin donant, perquè sí que hi ha una resposta ciutadana molt concreta”.