La catàstrofe provocada pel pas de la DANA al País Valencià ha generat moltes urgències, la primera el recompte de víctimes i els desapareguts. Però l’administració valenciana també en té moltes d’altres, entre aquestes, vetllar per la salut pública.
En aquest sentit, el metge de família Jordi Mestres ha assenyalat en una entrevista al betevé directe que l’aigua potable és el principal repte a afrontar perquè “va per un sistema de canalització i probablement s’ha barrejat amb l’aigua de la claveguera, per tant, contaminada, i amb aigües fecals”. A tot això, s’hi afegeix la gran quantitat de vehicles amuntegats que també poden abocar benzines i líquids i el desconeixement de què pot haver passat en algunes indústries.
Davant d’això, Mestres recomana en la mesura del possible beure aigua embotellada i menjar aliments frescos i nets. També recalca que és important protegir-se amb botes i guants, si és possible, i fins i tot amb mascareta i ulleres per protegir les mucoses dels ulls, i ventilar els habitatges.
Perill d’electrocucions
Entre les recomanacions, també hi ha la de “vigilar amb el voluntarismes”. “No hi ha res pitjor que rescatar el rescatador”, alerta. En aquest tipus de situacions un dels perills són les electrocucions. “L’aigua és fosca i no es veu el que estàs trepitjant”, adverteix. Per això la importància de portar botes i guants.
Atents a la salut mental de la població
L’altre gran repte després d’una tragèdia com la que ha afectat el País Valencià és la salut mental de la ciutadania. Mestres creu que cal estar atents no només els dies posteriors, sinó també mesos després, quan la població recordi tot el que ha passat, sobretot si hi ha hagut pèrdues humanes. “El més important és reconèixer el teu sentiment, poder-ho verbalitzar, no intentar tapar-ho i demanar ajuda”, recalca. A més, també recomana informar-se per canals “oficials i seriosos” i intentar “no entrar en bucle d’imatges negatives perquè poden generar més ansietat”.