L’Ajuntament va informar durant el plenari de Sarrià – Sant Gervasi d’aquest dimarts, 29 d’octubre, que el concurs d’idees per convertir Can Ferrer en un equipament s’iniciarà a principis del 2025. Fa més de quatre dècades que les entitats veïnals de la zona reivindiquen Can Ferrer com a equipament per al barri, però de moment les reivindicacions no han tingut gaire èxit. Ara, si les previsions del consistori es compleixen, Can Ferrer encarrilaria finalment el camí per convertir-se en un casal de barri.
Les bases del concurs, en redacció
L’Associació de Veïns de Sant Gervasi Sud ha demanat informació sobre el futur equipament al consell plenari i Montse Grifell, directora de Serveis de Llicències i Espai Públic de Sarrià – Sant Gervasi, ha explicat que a principis del 2025 sortiran les bases per al concurs d’idees que ha de convertir l’edifici en un casal de barri. Ha afegit que s’ha encarregat un estudi històric de Can Ferrer per tenir clar què es podria fer a l’edifici i què no, i incloure-ho a les bases del concurs. L’estudi històric s’ha fet a BIMSA, que ja l’ha escrit, i ara ja s’estan redactant les bases del concurs.
Grifell ha assegurat que l’associació de veïns formarà part del tribunal del concurs d’idees, igual que van fer amb la Casa Tosquella i els Jardins d’Oriol Martorell, i hi podran intervenir quan rebin les propostes, com també gent del Col·legi d’Arquitectes, de Patrimoni i del districte, i que es decidirà entre tots quina és la millor opció. L’entitat veïnal ha rebut la notícia amb alegria però també amb certa incredulitat.
La reivindicació eterna: 45 anys de lluita veïnal
La casa va quedar desocupada l’any 1978 i la lluita veïnal va començar un any després. L’any 2015, després de 36 anys de reivindicacions veïnals, la propietat i l’Ajuntament van arribar a un acord perquè Can Ferrer passés a ser de propietat municipal. El 2016 es van començar a desbrossar els jardins, que havien estat abandonats durant dècades i havien envaït totalment la casa. El parc de la finca es va obrir al públic el març del 2018, però la casa va quedar darrere les tanques i des d’aleshores els veïns han seguit insistint al consistori perquè convertís la finca en un equipament abans que fos massa tard.
Tot i que la intenció del consistori és mantenir el màxim possible de la casa per mantenir-ne l’essència, l’edifici està molt deteriorat després de tants anys d’abandonament. D’altra banda, els tràmits també han estat lents. Una vegada la finca ha estat municipal, s’ha hagut de canviar la qualificació urbanística perquè l’edifici estava qualificat com a zona verda. En els últims anys, l’Ajuntament ha treballat per definir el futur de l’edifici amb l’Associació de Veïns de Sant Gervasi Sud.