L’Ajuntament de Barcelona ha format un total de 72 dones en el marc del programa formatiu BCNFemTech. És un curs intensiu de programació web que té lloc a l’escola Factoria F5 i que arriba a la tercera edició. Va destinat a dones en risc d’exclusió social, derivades de Serveis Socials de l’Ajuntament o que fa temps que no tenen feina, i cap de les alumnes té coneixements previs en el sector.

Formadors i alumnes asseguren que és un repte, però no ha estat un entrebanc per aconseguir que la majoria de dones que fan la formació trobin feina. De fet, la tinenta alcalde de Drets Socials, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, assegura que és un dels programes de l’Ajuntament amb més inserció laboral, concretament, un 72 %.

Trobar feina i trencar estereotips

La directora de Factoria F5, Noèlia Torres, fa un balanç positiu de les tres edicions i celebra les bones dades d’inserció laboral. A més, afirma que les alumnes que troben feina entren a les empreses amb salaris de 20.000 euros anuals de mitjana. A més, cinc dones en situació administrativa irregular han aconseguit la regularització gràcies al programa.

Al sector tecnològic històricament hi predominen homes blancs, de classe alta i elles són dones de classes socials més baixes”
Noèlia Torres, directora de Factoria F5

També apunta que és una oportunitat per trencar estereotips. Actualment, a Barcelona hi ha prop de 77.000 persones que treballen a entorns TIC i només el 26 % són dones: “Al sector tecnològic històricament hi predominen homes blancs, de classe alta i elles són dones de classes socials més baixes”. Torres també ha posat de manifest que cada vegada hi ha més empreses que volen augmentar la presència de dones als seus equips: “Cada vegada les veiem més convençudes que com més diversos són els equips més s’acosten a les necessitats reals de la ciutadania”.

“És molt difícil, però val la pena”

Moltes de les alumnes que fan el curs asseguren que no s’havien plantejat formar part del sector tecnològic mai abans. La Rosy Blanco va començar la formació perquè li va recomanar la seva assistenta social i reconeix que és tot un repte: “És com aprendre un idioma de zero, és com parlar amb un robot i fa por. És molt difícil, però val la pena”.

A més, les usuàries ressalten que aquest curs també ha estat una oportunitat de conèixer dones amb una realitat similar a la seva i que les ha ajudat a donar-se suport i confiar en les seves capacitats.

A la tardor, dues edicions més

El programa BcnFemTech va néixer l’abril del 2021, com a resposta a l’augment de les desigualtats i la feminització de la precarietat derivada de la pandèmia. Es finança a través d’una aliança entre l’Ajuntament i empreses privades, i tindrà continuïtat. A partir del tardor se’n faran dues edicions amb més amb 50 dones.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a