El 18 de juny del 2021, dos agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona van dur a terme la seva inesperada última actuació policial. Un tenia 26 anys d’antiguitat al cos i l’altre, 13. Tots dos, policies de vocació, van quedar incapacitats durant una actuació mentre realitzaven patrullatge marítim i perseguien dues llanxes de l’ONG Greenpeace. Ara, després d’esgotar altres vies, expliquen que s’han querellat contra el tinent d’alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, i set responsables del cos policial i de l’Ajuntament.

Segons consta al text de la querella, la llanxa Guaita de la Guàrdia Urbana —en què patrullaven els urbans retirats— va ser requerida a prop de l’Hotel W, on se celebrava el Cercle d’Economia amb la presència de Pedro Sánchez i del primer ministre italià, i on hi havia dues embarcacions de l’ONG que estaven fent una protesta. La patrulla marítima s’hi va apropar, però les dues llanxes van fugir i va començar una persecució.

persecucio guardia urbana

Els dos agents, amb incapacitat laboral permanent

Durant l’actuació, en què asseguren que van ser envestits per les llanxes de Greenpeace, van resultar ferits per les maniobres i per colpejar-se amb una estructura metàl·lica que es va incorporar a l’embarcació tot i no estar autoritzada, segons consta a la querella. Arran d’aquest succés, tots dos policies van acabar amb incapacitat laboral permanent reconeguda per la Seguretat Social; un, l’absoluta, i l’altre, la total.

Un dels afectats, que ha preferit mantenir l’anonimat, ha explicat a betevé com recorda aquell dia en què van ser requerits: “En un moment, en dècimes de segon, allò es va convertir en una voràgine, en una autèntica persecució aferrissada. Van intentar abordar-nos.” Tot plegat li va provocar, diu, seqüeles físiques, psíquiques i econòmiques que avui encara allarga.

Denuncien formació i material deficients

Els agents formaven part de la Unitat de Platges de la Guàrdia Urbana i, expliquen, havien denunciat reiteradament que la formació i el material amb què treballaven eren deficients: “No portem calçat adequat, el terra de la llanxa és una pista de patinatge, no tenim formació professional i l’embarcació en realitat pertany al Departament de Parcs i Jardins, té una eslora insuficient i una sèrie d’elements modificats per l’Ajuntament sense permís de la capitania marítima”, explica l’expolicia.

Tant l’advocat dels denunciants com els afectats apunten que l’Ajuntament no els ha donat cap suport i que, tot i haver demanat una mediació, no han rebut resposta. Amb tot, fonts del consistori han explicat a betevé que encara no han rebut cap comunicació del jutjat i asseguren que fan un seguiment estricte de les condicions i mesures de prevenció de riscos laborals de tots els seus equips, inclòs el cos de la Guàrdia Urbana.