L’11 % dels joves d’entre 18 i 35 anys que han patit un primer brot psicòtic intenten suïcidar-se en els dos anys posteriors. Un estudi del Grup de Recerca en Salut Mental de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM – Hospital del Mar) i del CIBER de Salut Mental (CIBERSAM), ha permès determinar els factors que fan que aquestes persones tinguin un risc més alt de suïcidi respecte a la resta de pacients amb aquest trastorn. El treball el publica la revista ‘Psychiatry Research’.

L’estudi ha seguit durant dos anys prop de 300 pacients atesos al programa d’estudi i tractament per primer episodi psicòtic de l’Hospital del Mar entre el 2013 i el 2020. En 30 casos van intentar suïcidar-se en una o més ocasions durant el període d’estudi.

Detecció precoç i seguiment individual

La doctora Anna Mané, autora del treball, coordinadora de l’estudi i referent del procés d’urgències i aguts del Servei de Psiquiatria i del Programa d’Atenció a la Psicosi Incipient (PAE-TPI) de l’Hospital del Mar, destaca la importància de la detecció precoç per escurçar el temps que els pacients comencen a tenir símptomes del trastorn i reben tractament. Per aconseguir-ho cal un coneixement més alt de la psicosi, també entre els metges de capçalera, agents de salut i altres agents implicats, com ara l’escola”. L’estudi situa com els principals factors de risc de temptativa de suïcidi, haver-ne fet alguna abans de l’inici dels símptomes psicòtics, així com patir forts sentiments de culpa i una baixa funcionalitat a la vida diària, amb una baixa qualitat de vida. L’any 2021 es van produir més de 4.000 morts per aquesta causa a l’estat.

Telèfons i recursos gratuïts on demanar ajuda a Barcelona

A Barcelona existeixen diversos recursos públics per ajudar les persones que estiguin en risc per conductes suïcides. Són totalment gratuïts. El primer és el telèfon 900 925 555. Funciona els 365 dies l’any durant les 24 hores i l’atenen professionals de diverses disciplines. A més, davant de qualsevol urgència sempre es pot trucar al 061, que disposa d’un protocol específic engegat per Salut per atendre qualsevol persona que ho necessiti.