Una declaració excepcional per posar fi a una situació excepcional. Amb aquesta contundència el president del Govern ha defensat l'estat d'alarma decretat dissabte. Zapatero ha dit que l'executiu va esgotar totes les possibilitats per resoldre el conflicte, però que pel que ha qualificat de calamitat pública, van haver d'actuar perquè ningú no prengui els ciutadans com a ostatges. JOSÉ LUIS RODRÍGUEZ ZAPATERO, president del Govern espanyol "El gobierno que presido no dudará en utilizar, sin ignorar los requerimientos de proporcionalidad, todos los instrumentos del estado de derecho para evitar situaciones como las que hemos vivido o poner fin a situaciones como las que hemos vivido el pasado fin de semana". El líder de l'oposició, Mariano Rajoy, ha donat suport al govern en l'estat d'alarma, però recordant una acusació de Pérez Rubalcaba a un ministre del PP, ha dit això per demanar a Zapatero que posi ordre al Ministeri de Foment. MARIANO RAJOY, PP "El señor ministro de Fomento es un inútil total. Siempre encuentra una excusa para no asumir sus responsabilidades". I retrets també per al president. Rajoy ha dit que improvisa i que l'estat d'alarma és un símptoma d'impotència. MARIANO RAJOY, PP "Es curiosos que haya tenido que llegar usted al gobierno para que en España se aplique el estado de alarma en un conflicto laboral. Concédame que es muy curioso". Els partits catalans han coincidit a dir que cal un canvi en el model de gestió aeroportuari. JOSEP ANTONI DURAN I LLEIDA, CiU "Mientras mantengamos un sistema de gestión aeroportuario sujeto a las rigideces del aparato estatal y al poder de los cuerpos centrales, España seguirá siendo un pais de segunda". JOAN RIDAO, ERC "Reflexionen sobre la viabilidad de este modelo de gestion aeroportuario que es la madre de todos los problemas". Izquierda Unida ha denunciat que amb l'estat d'alarma, tots els treballadors són ara més dèbils. GASPAR LLAMAZARES, IU-ICV "Ahora, para garantizar un servicio público ustedes van a militarizar o van a mantener el estado de alerta permanente?". Ja en el torn de rèpliques, Zapatero ha reiterat que no cediran al xantatge ni desafiament dels controladors. I als partits catalans els ha dit que un canvi de model no posarà fi als problemes.

Zapatero ha comparegut avui davant del Congrés dels Diputats per explicar l’actuació del Govern en la crisi aèria d’aquest cap de setmana. El president  ha detallat els fets que van portar a declarar l’estat d’alarma i ha assegurat que la situació no es tornarà a repetir.

El president ha justificat les mesures preses pel Govern per la impossibilitat de restablir el trànsit aeri amb mitjans “menys excepcionals”. Tot i això, ha assegurat que l’executiu va tenir en compte el principi de proporcionalitat i, per això, es va esforçar perquè la declaració de l’estat d’alarma se cenyís “a l’estrictament necessari”.

També ha explicat que, durant el conflicte, es van mantenir dues reunions amb el sindicat de controladors (USCA). Totes dues van acabar sense cap acord perquè els treballadors exigien que es retirés el decret d’organització de treball dels  controladors, aprovat el febrer.  Zapatero ha recordat que els controladors van impugnar aquesta norma davant l’Audiència Nacional, i que aquest organisme ho va rebutjar dient que “la intervenció del legislador no només era obligada sinó imprescindible per corregir una situació tan calamitosa”, que cap administració no pot tolerar.

Respecte a per què es va aprovar el decret llei un dia abans del pont de la Constitució, Zapatero ha insistit a dir que es va fer davant el “risc cert”  que els controladors generalitzessin els conflictes iniciats a  Santiago de Compostel·la i Les Canàries.

Així mateix, ha destacat que les mesures preses pel Govern van funcionar i van aconseguir restablir la normalitat als aeroports i que han “estat ponderades positivament” pels mitjans internacionals. Ha afegit que ara l’executiu treballarà per depurar responsabilitats i reparar els perjudicis causats sobre els ciutadans. Segons Zapatero, els nous objectius del Govern són continuar treballant per revisar la normativa que regeix el trànsit aeri i garantir que no es torni a repetir una situació de caos com la del cap de setmana. “Que ningú, ni particular ni en conjunt, no pugui prendre com a ostatges de les seves reivindicacions el conjunt dels ciutadans”, ha dit el cap de l’executiu.

Respecte a la xifra de pèrdues, Zapatero ha reiterat que encara és aviat per fer-ne una estimació raonable.

Rajoy acusa el Govern de pasivitat

En el seu torn, el líder de l’oposició Mariano Rajoy ha dit que dóna suport al Govern en la defensa dels drets dels ciutadans i que no hi ha  més culpables  que “les conductes intolerables” dels controladors. Tot i això, ha retret a l’executiu que en sis anys no “hagi estat capaç d’acordar un nou conveni col·lectiu” per al sector aeri i que només hagi aconseguit convocar 150 noves places de controladors malgrat l’augment del trànsit aeri. Segons Rajoy, això és un exemple de la forma en què tracta el Govern els assumptes públics: amb “passivitat, desídia i no fer res”.

Rajoy també ha carregat durament contra el ministre de Foment, José Blanco. Parafrasejant una acusació de Pérez Rubalcaba a un ministre del PP, Rajoy ha dit que Blanco és ” un inútil total” que “sempre troba excuses per no assumir responsabilitats”.