(Redacció/ACN) La campanya del 9-J acaba aquest divendres i en la darrera jornada bona part dels partits, novament, han relegat Europa a un segon pla. El debat s’ha centrat en qüestions internes com la guerra entre el PP i el PSOE i la constitució del nou Parlament de Catalunya. Ara bé, algunes formacions han espremut les últimes hores de campanya per demanar el vot i presentar propostes.

ERC ha demanat revisar les polítiques de contaminació de l’aire a la UE i el PSC ha respost a la petició d’aquest dijous dels republicans sobre l’oficialitat del català. Junts i Comuns han posat en el centre del debat la votació de la Mesa del Parlament. Ciutadans i Vox han demanat el vot a l’electorat i el PP ha rematat la campanya com la va començar: atacant el seu rival polític a l’Estat, el PSOE.

ERC reclama “adequar els mínims” de contaminació de l’aire a la UE

Amb un acte diferent de l’habitual, ERC ha reclamat “adequar els mínims” de contaminació de l’aire a la UE en línia amb el que demana l’Organització Mundial de la Salut. La candidata a les eleccions europees, Diana Riba, ha reivindicat la revisió de la directiva de qualitat de l’aire que dona nous drets als afectats de zones contaminades, però ha admès que es va quedar “curta” amb els seus objectius i ha defensat revisar-la de nou en la propera legislatura per imposar límits més estrictes. Així s’ha expressat en unes declaracions després de saltar en paracaigudes amb el número dos de la llista d’ERC el 9-J, Tomàs Molina.

López (PSC): “Som els únics que ens hem compromès amb el català a Europa”

El candidat del PSC, Javi López, assegura que els socialistes són l’única gran formació que s’ha compromès amb l’oficialitat del català a Europa. És la resposta a Diana Riba, que aquest dijous va reclamar a Pedro Sánchez que posés l’oficialitat del català com a condició en les negociacions per als alts càrrecs de la UE. “De 15 membres que té la Mesa del Parlament Europeu, set estan a favor que el català sigui oficial i cinc d’ells són socialistes“, ha remarcat López. També ha advertit que l’extrema dreta pot obtenir el 20 % dels vots diumenge i que pot entrar a les institucions europees amb el PP.

Comín (Junts), a Comuns: “No facin al Parlament el mateix que a Barcelona”

El candidat de Junts al 9-J, Toni Comín, ha dit que “espera” que Comuns no faci “el que van fer a l’Ajuntament de Barcelona” en la votació de la Mesa del Parlament de Catalunya, que se celebrarà el pròxim dilluns. “Vull creure que no ajuntaran els seus vots amb el PP per facilitar o impedir una determinada mesa”, ha defensat. Comín també ha reiterat que la formació farà “tot el que estigui a les seves mans” per tal “d’impedir” que la sentència del Tribunal Constitucional sobre el vot telemàtic “interfereixi” en la votació. “No ens podem plegar a un ús antidemocràtic dels tribunals”, ha subratllat.

Asens (Comuns) defensa que ERC presideixi la Mesa del Parlament

Per la seva banda, Comuns s’ha mostrat partidari que Esquerra presideixi la Mesa del Parlament. “Nosaltres defensem que una suma progressista és viable i creiem que ha de quedar reflectida en la nova presidència del Parlament, que no ha d’estar necessàriament en mans del PSC“, ha apuntat aquest divendres el número dos de la formació el 9-J, Jaume Asens. També ha fet una valoració general de la campanya electoral, en què ha criticat la “demagògia i els insults” de Vox i Cs i també ha fet una crida a les forces “catalanistes” al Parlament Europeu per treballar plegats i “defensar els interessos comuns”.

Cañas (Cs) denuncia que el PP i el PSOE s’han passat la campanya “parlant d’ells”

Ciutadans ha apel·lat aquest divendres al vot “d’aquells qui algun cop han votat” la formació liberal. El cap de llista, Jordi Cañas, ha denunciat que el PP i el PSOE s’hagin passat la campanya “parlant d’ells” i hagin allunyat la campanya dels temes d’Europa. A més, ha reivindicat Ciutadans com un partit “de centre i decent”, que treballa per evitar que “els extremismes” condicionin la configuració de les institucions de la UE després dels comicis, “tant d’esquerres com de dretes”. D’altra banda, creu que ell mateix va resultar “guanyador” del debat de TVE d’aquest dijous. “Aquest matí feia olor de victòria a Ciutadans”, ha dit.

Vox crida a votar el 9-J per mantenir “l’Europa de veritat”

El secretari general de Vox, Ignacio Garriga, ha fet una crida a l’electorat a votar diumenge per mantenir el que considera “l’Europa de veritat” i guanyar la “guerra cultural” en què assegura que es troba immersa la formació. Garriga ho ha dit aquest dimecres en un col·loqui a Barcelona, en què ha definit com una “carrera de fons” la tasca que té la formació per defensar “la veritat i la llibertat”. En aquest cas, centra l’actuació del partit d’ultradreta davant del consens que assegura que tenen el PP i el PSOE a Europa en termes com la immigració i la ideologia de gènere i els feminismes: “És brossa ‘woke'”, ha assegurat.

Feijóo eleva el to contra Sánchez i l’acusa de “corrupció”

El president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, ha dit que les raons per donar suport al PP s’han “multiplicat” després de “set mesos de paràlisi absoluta” i ha denunciat la “corrupció” del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i del PSOE. En un acte electoral al Turó Parc de Barcelona, ha elevat les acusacions contra Sánchez i ha dit que “si ha posat la mà a la caixa, se n’ha d’anar”. El cap de files del PP ha lamentat que “per primer cop el partit que perd les eleccions” hagi de “posar-se de genolls” per rebre “l’almoina” dels vots d’aquells que no creuen en Espanya per “ostentar un títol no guanyat”.