carrer Consell de Cent

(ACN/Redacció) El Tribunal de Comptes veu injustificat que l’Ajuntament de Barcelona tramités per la via d’emergència per la covid obres d’actuacions a l’espai públic i la mobilitat durant la pandèmia. Així ho avança ‘Nació Digital’ i ho recull un informe de l’ens que analitza els contractes tramitats per aquesta via excepcional —per la qual no feia falta convocar un concurs públic— pels 12 ajuntaments de l’estat de ciutats amb més de 300.000 habitants.

Segons l’informe, el 14 % dels contractes de Barcelona fiscalitzats pel Tribunal de Comptes presenten alguna incidència perquè la justificació per la tramitació d’emergència és “indeguda, inadequada o insuficient”. Entre aquests contractes, n’hi ha cinc per un import d‘1,9 milions d’euros en concepte d’actuacions a l’espai públic. El tribunal creu que no s’ha acreditat la relació de les obres contractades amb mesures necessàries per fer front a la situació sanitària, ni que els treballs es limitessin a “allò estrictament indispensable” per atendre aquesta necessitat.

Carril vianants via Laietana

Al·legacions de l’Ajuntament

L’Ajuntament de Barcelona va al·legar que les actuacions d’emergència tenien com a finalitat garantir la salut pública dels ciutadans i garantir un desplaçament “eficaç, saludable i sostenible”. Tanmateix, el Tribunal de Comptes reitera que el foment dels desplaçaments a peu o en bicicleta no té relació a curt termini amb l’emergència de la covid-19 i que la transició energètica i l’ús compartit de la mobilitat privada no tenen “cap relació” amb la protecció de les persones davant del virus.

L’informe també assenyala que en alguns contractes les factures inclouen un IVA del 21 % tot i estar-ne exempts, segons el reial decret llei 15/2020. En concret, això afecta tres contractes relacionats amb la compra de mascaretes i altres productes sanitaris. De l’examen dels contractes d’emergència, l’òrgan fiscalitzador ha detectat una concentració d’adjudicataris i apunta que amb una bona planificació s’haurien pogut tramitar per la via ordinària d’urgència i no recorrent a la via extraordinària.

Martí treu importància al contingut de l’informe

El regidor de Presidència i Pressupost, Jordi Martí, ha dit que l’informe del Tribunal de Comptes “no diu res d’una especial gravetat o que ens hagi de preocupar”. Martí assegura que amb l’esclat de la pandèmia es van viure “moments excepcionals” i que flexibilitzar els processos de contractació va ser una decisió encertada. “Sinó no hauríem fet ampliacions d’hospitals o guanyat espais segurs per caminar”, ha apuntat.

ERC va demanar una auditoria

La portaveu adjunta d’ERC, Elisenda Alamany, ha recordat en una piulada que en el ple del juliol del 2020, va fer un prec a l’alcaldessa perquè el govern fes una auditoria de tots els contractes d’emergència per la pandèmia. Alamany ho va reclamar per justificar la idoneïtat d’algunes adjudicacions, però l’alcaldessa, Ada Colau, la va remetre al web de Transparència de l’Ajuntament per consultar els expedients.

Comparteix a: