Miguel Mila

(ACN) El govern municipal de Barcelona ha aprovat la concessió de la Medalla d’Or de la Ciutat al dissenyador industrial Miguel Milá Sagnier, nascut a la capital catalana el 1931. Així ho ha decidit la comissió de govern celebrada aquesta setmana en reconeixement a la seva trajectòria professional i com a pioner del seu camp, com també la seva contribució a la projecció internacional de la capital catalana i del país.

L’Ajuntament de Barcelona destaca que Milá ha tingut un “paper fonamental” en la història contemporània del disseny català i espanyol i pertany a una generació de pioners del disseny que va començar als anys 50.

Una llarga i destacada trajectòria

Des de la creació de la seva empresa, Tramo, des de la qual va començar a dissenyar els seus propis mobles i llums, Milá va escalar fins arribar a obtenir una gran repercussió internacional com per exemple amb els llums TMC i TMM, convertits en icones del disseny, o bé el llum Cesta, la xemeneia A14 o l’escala de cargol metàl·lica.

A la dècada dels anys 60 va participar en la creació de l’Associació de Disseny Industrial del Foment de les Arts i del Disseny (ADI-FAD), en col·laboració amb André Ricard, Antonio de Moragas, Oriol Bohigas, Alexandre Cirici Pellicer, Manel Cases i Rafael Marquina, entre d’altres.

El seu llegat a la ciutat

Durant el postmodernisme es va centrar en l’interiorisme, en projectes de casa particulars, treballs d’exposicions i disseny de mobiliari urbà. D’aquells anys, destaca el banc Neoromàntic (1995), el llum Estadi i el banc Tram per a les Olimpíades del 1992, i el disseny de l’interior dels vagons del metro. El seu llegat a la ciutat també es pot trobar en els Jardins de la Rambla de Sants i en la incorporació de mobiliari urbà als eixos verds de la ciutat, elements que afavoreixen la interacció social.

Al llarg de la seva trajectòria, Milá ha rebut molts reconeixements, com el Premi Nacional de Disseny Industrial en la seva primera edició del 1987, el Delta d’Or i Delta de Plata —que atorga l’ADI-FAD durant diversos anys—, el Premi Good Industrial Design (1994) i el Compasso d’Oro Internazionale (2008), entre d’altres.