Miguel Mila

El Plenari del mes de juliol ha aprovat per unanimitat atorgar la Medalla d’Or de la Ciutat al dissenyador industrial Miguel Milá, pare de part del mobiliari urbà de Barcelona. La proposta la va fer el govern municipal de Jaume Collboni i ha rebut el suport de tots els grups de l’oposició: TriasxBCN, BComú, ERC, PP i Vox. “Esperem que l’atorgament de la medalla, el 2 de setembre, sigui també un dels dies més feliços de la vida de Milá”, ha dit Collboni.

Josep Rius (TriasxBCN) ha destacat que, més enllà de ser dissenyador industrial, Milá “ha estat un orfebre de gran nivell“, mentre que Pau Gonzàlez (BComú) ha destacat “la contribució al disseny sostenible de Milá”. Rosa Suriñach (ERC) ha celebrat que “aquesta Medalla d’Or està més que justificada” i Víctor Martí (PP) ha recordat que “ha estat un artesà, com a ell li agrada anomenar-se”. “Ha deixat una empremta inesborrable al món”, ha sentenciat Gonzalo de Oro (Vox).

Una llarga i destacada trajectòria

Des de la creació de la seva empresa, Tramo, des de la qual va començar a dissenyar els seus mobles i llums, Milá va escalar fins a arribar a obtenir una gran repercussió internacional com, per exemple, amb els llums TMC i TMM, convertits en icones del disseny; el llum Cesta, la xemeneia A14 o l’escala de cargol metàl·lica.

A la dècada dels anys 60 va participar en la creació de l’Associació de Disseny Industrial del Foment de les Arts i del Disseny (ADI-FAD), en col·laboració amb André Ricard, Antonio de Moragas, Oriol Bohigas, Alexandre Cirici Pellicer, Manel Cases i Rafael Marquina, entre d’altres.

El seu llegat a la ciutat

Durant el postmodernisme es va centrar en l’interiorisme, en projectes de casa particulars, treballs d’exposicions i disseny de mobiliari urbà. D’aquells anys en destaca el banc Neoromàntic (1995), el llum Estadi i el banc Tram per a les Olimpíades del 1992, i el disseny de l’interior dels vagons del metro. El seu llegat a la ciutat també es pot trobar en els Jardins de la Rambla de Sants i en la incorporació de mobiliari urbà als eixos verds de la ciutat, elements que afavoreixen la interacció social.

Al llarg de la seva trajectòria, Milá ha rebut molts reconeixements, com el Premi Nacional de Disseny Industrial en la seva primera edició del 1987, el Delta d’Or i Delta de Plata —que atorga l’ADI-FAD durant diversos anys—, el Premi Good Industrial Design (1994) i el Compasso d’Oro Internazionale (2008), entre d’altres.