L’Ajuntament de Barcelona ha reivindicat el servei municipal d’assistència personal per a persones discapacitades, en especial durant la pandèmia del coronavirus, tot coincidint amb el 3 de desembre (Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat). Es tracta d’un servei per acompanyar aquelles persones que viuen de forma autònoma, però que tenen un grau elevat de dependència.
El president de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, Joan Ramon Riera, ha assegurat que durant la pandèmia “hem après que hi ha molts menys contagis en persones amb un projecte de vida independent”, que en aquelles “que viuen institucionalitzades en residències”. Riera també ha reblat que “l’autonomia personal és un dret de les persones amb discapacitat, i un deure de la resta incloure’ls”.
“Una extensió del cos”
Una de les usuàries del servei municipal és la Tó. Viu sola des del 2012, però ara fa uns anys que necessita l’ajuda d’una assistenta. “L’assistència personal, senzillament, és perquè jo pugui viure amb força qualitat de vida”, ha explicat la Tó a betevé.
Durant tres dies a la setmana, la Sol és qui s’encarrega de fer tot allò que la Tó no pot: “Soc, bàsicament, una extensió del seu cos, faig el que ella necessita però que no pot fer”. Per exemple, la Sol ajuda la Tó a aixecar-se del llit, a vestir-se, a anar a fer les gestions que necessiti, a consultar l’ordinador i a fer el menjar. Això sí, la Tó ho deixa ben clar, amb un somriure: “El menjar que jo vull, no el que ella vol!”.