Ascensor

La nova normativa del Govern espanyol sobre els ascensors ha entrat en vigor aquest 1 de juliol, amb l’objectiu de millorar la seguretat dels més antics. La Instrucció Tècnica Complementària ITC AEM 1 d’ascensors es va aprovar aquest abril en el Consell de Ministres.

La norma detalla que els aparells han d’incloure millores com l’anivellació perquè les parades que faci l’ascensor estiguin, un centímetre amunt o avall, alineades amb el pis; millorar els sensors de les portes automàtiques i que detectin tot el recorregut de la porta per evitar que es tanquin quan s’estén un braç o que algunes mascotes amb corretja es quedin tancades a l’ascensor. També es demana que hi hagi un control de pes i un telèfon a la cabina, en cas que no en tingui.

Actualitzacions de 500 a 40.000 euros

L’actualització dels ascensors tindrà un cost per als propietaris, que l’hauran d’assumir íntegrament. Segons explica Beatriu de la Fragua, gerent del Gremi Empresarial d’Ascensors de Catalunya, les renovacions poden costar entre 500 euros (per incorporar-hi un telèfon) i uns 30.000 o 40.000 euros per canviar-ne les guies i la maquinària. Ara bé, assegura que la majoria d’actualitzacions costaran al voltant de 1.000 euros. S’estima que a Catalunya hi ha 202.000 ascensors i en tres de cada cinc s’hi haurà de fer alguna renovació.

De la Fragua explica que la normativa és necessària per equiparar la seguretat dels ascensors actuals amb els més antics.

La mesura s’anirà implementant de forma progressiva. Les inspeccions es fan cada dos, quatre o sis anys, en funció de les característiques de l’ascensor i la finca. Es fixaran uns terminis per poder solucionar el defecte que s’hi hagi detectat, que pot ser entre sis mesos i un any o fins a següent revisió, depenent del tipus d’actualització que s’hi hagi de realitzar. El Govern espanyol va calcular que l’actualització dels ascensors tindrà un cost de més de 700 milions d’euros, que s’hauran d’abonar en els propers anys.

Segons les últimes dades, a finals del 2019 hi havia registrats al conjunt de l’estat més d’un milió d’aparells i prop de 400.000 ja fa més de 30 anys que estan en servei.