L’activista, polític i metge palestí Mustafa Barghouti ha declarat en un acte del CIEMEN i l’Associació Catalana per la Pau que “agraïm el reconeixement de l’estat palestí per part del Govern espanyol, però calen sancions militars immediates“. Barghouti ha detallat que és important que els països reconeguin la legitimitat de Palestina perquè, més enllà de tenir un efecte en la finalització del conflicte, “declaren que el poble palestí té dret a l’autodeterminació”.

Diversos organismes internacionals han ordenat aturar l’ofensiva a Rafah, però els atacs a campaments de civils palestins desplaçats han continuat deixant desenes de morts i ferits. En aquesta línia, Mustafa Barghouti ha sentenciat que “Israel està cometent tres crims de guerra: genocidi, càstig col·lectiu i neteja ètnica“.

No considera la solució dels dos estats

Com a membre del Parlament palestí i activista en contra de l’ocupació, el polític ha afirmat que la solució dels dos estats ja no es pot considerar perquè Israel “ha matat aquest escenari”. Segons ha remarcat, el poble palestí només acceptaria aquesta proposta si es garanteixen la fi de l’ocupació per part d’Israel, el retorn dels refugiats i el reconeixement de Palestina com a estat. “Als polítics que hi creguin els diria que aquest pensament serà hipòcrita si no es compleixen aquests requisits”, ha reivindicat.

És per això que, segons Barghouti, l’única alternativa possible és un estat democràtic per a tothom on convisquin israelians i palestins”.

“No tenim hospitals per tractar els ferits”

Mustafa Barghouti també és metge i exerceix a Gaza amb la Societat Palestina de Socors Mèdic, entitat que presideix. Per això a la conferència ha fet una avaluació de la sanitat als camps de desplaçats de la Franja i ha detallat que els últims atacs han deixat 352 ferits, que se sumen als 127.000 que comptabilitza el recompte oficial. “Això suposa un 5,5 % de la població de Gaza”.

Els bombardejos han destruït els hospitals de la zona i no hi ha espai ni material per tractar els ferits. “El més probable és que la majoria d’aquestes persones acabin formant part del registre de morts en aquesta guerra”. El metge ha explicat que, encara que el recompte oficial indica que han mort 36.080 persones a Gaza, si comptéssim els cossos que no s’han recuperat serien 46.000″.

Mustafa Barghouti s’ha reunit ja amb diversos candidats a les eleccions europees del 9 de juny per traslladar-los el que s’està vivint a la Franja de Gaza. També està previst que divendres assisteixi a una reunió amb l’Ajuntament de Barcelona.