consulta bases ERC investidura Illa

(ACN) Les bases d’ERC decideixen aquest divendres si avalen la investidura de Salvador Illa com a president de la Generalitat en una consulta telemàtica. Des de les 10 h, 8.500 militants estan convocats per valorar el preacord amb el PSC i expressar si estan d’acord que el grup parlamentari “voti a favor de la investidura del candidat socialista a canvi de la sobirania fiscal, la promoció i protecció de la llengua catalana, la Convenció Nacional per a la resolució del conflicte polític i la resta de mesures acordades”.

A les 19.30 h es donarà a conèixer el resultat de les votacions en una compareixença davant els mitjans per part de la direcció republicana.

Seguiment en temps real de la consulta

Tota la votació, fins i tot la que es farà des de les seus dels republicans, serà telemàtica. Un fet que permetrà fer un seguiment real de la participació des de la seu central d’ERC al carrer de Calàbria i conèixer al moment el resultat final de la votació. Els militants podran votar “sí”, “no” o “abstenció”.

En cas que les bases d’ERC validin el preacord, Salvador Illa disposaria dels 68 vots necessaris per superar el debat d’investidura, previst al llarg de la setmana que ve. Comptaria amb els 42 vots del PSC, els 20 d’ERC i els sis de comuns, que també han tancat un pacte amb els socialistes aquesta setmana, validat majoritàriament pel seu Consell Nacional.

Caldria veure, però, què fa la diputada de les joventuts d’ERC, Marc Besses, que es decidirà en un Consell Nacional extraordinari de Jovent Republicà, que es convocarà un cop se sàpiga el resultat de la consulta a la militància republicana.

Diverses opinions al partit

Durant les últimes hores, diversos dirigents i càrrecs electes d’ERC s’han anat pronunciant sobre el pacte. La secretària general, Marta Rovira, i l’expresident de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, han defensat l’entesa amb el PSC. En canvi, l’expresident d’ERC Oriol Junqueras ha mostrat “respecte” pel preacord, però ha mantingut silenci sobre el vot.