Ernest Maragall ha formalitzat la seva baixa com a afiliat d’Esquerra Republicana de Catalunya. Ho ha anunciat en una compareixença breu però contundent en què ha volgut valorar personalment l’escàndol dels cartells contra ell i el seu germà Pasqual Maragall amb referències a l’Alzheimer. Els cartells van aparèixer el 8 de març, a les portes de la campanya electoral de les eleccions municipals del 2023.

Després de saber-se que els autors dels cartells eren militants, Ernest Maragall diu que ha volgut esperar que es prenguessin “les decisions corresponents sobre les responsabilitats individuals i orgàniques”. Unes decisions que encara pengen “d’elements sense aclariment definitiu”, ha expressat el dirigent republicà. Per això assegura que “no puc romandre callat i acceptar que el meu silenci es confongui amb conformitat o complicitat”. “Arribo a la conclusió necessària i formalitzo la meva baixa com a afiliat d’ERC”.

Maragall no ha estalviat crítiques als autors dels fets, que ha qualificat “d’una iniciativa lamentable que ens dona mesura d’una barreja d’ignorància, inconsciència i frivolitat política”. Tot i explicar que la direcció política “no se’n va assabentar fins mesos després”, aquest retard “no els eximeix de responsabilitat directa o indirecta. Hauria desitjat la màxima exemplaritat amb la màxima rapidesa”.

Assenyala la direcció de Comunicació “ja sigui per acció, omissió o descontrol”

Fa uns dies, arran d’uns àudios que van fer públics RAC1 i el diari ‘Ara’ es va saber que els responsables de comunicació d’ERC ja sabien fa mig any que els autors dels cartells contra Ernest Maragall eren militants del partit. Segons aquest àudios el 8 de febrer hi va haver una reunió entre el vicesecretari general de comunicació d’ERC, Oriol Duran; el llavors viceconseller del govern, Sergi Sabrià; el cap de comunicació del partit, Tolo Moya, i el gerent i vicesecretari de finances dels republicans, Jordi Roig, per parlar sobre com fer front a l’escàndol.

Maragall considera que la direcció de Comunicació del partit “ja sigui per acció, omissió o descontrol” va permetre que es portés a terme la campanya dels cartells. Tot i estripar el carnet d’afiliat Maragall també ha dit que continua “identificat” amb la perspectiva d’una Esquerra “en procés de renovació”.
“Seguiré defensant que cal obrir una nova etapa amb nous lideratges. Des de la meva condició de ciutadà lliure, contribuiré a enfortir el projecte i fer-lo exitós”, ha reiterat.