El document que es presentarà al Constitucional serà una defensa de l'autonomia local de Barcelona. El pla d'austeritat del govern central prohibeix als governs municipals endeutar-se més del compte el 2011 i això entra en contradicció directe amb les competències que té la Carta Municipal. Les exigències econòmiques de Zapatero han fet revisar el Pla Econòmic i Financer del consistori i reduir de 400.000.000 d'euros a 240 l'inversió màxima pel proper curs. L'oposició acusa al govern de patir les conseqüències d'una mala gestió municipal. El ple també ha consensuat una altra proposició. S'exigirà a l'Estat que es retornin els tributs transferits els dos últims anys.

El consistori vol que el govern espanyol suprimeixi el límit de deute públic dels ajuntaments.  Segons la Carta Municipal, Barcelona no necessita autorització externa per demanar crèdit.

El Ple ha aprovat el balanç dels comptes de 2009 i també el Pla econòmic financer. S’ha fet amb els vots favorables de l’equip de govern i ERC, l’abstenció de CiU i l’oposició del PP. També s’ha aprovat el Pla d’usos de Ciutat Vella.