Han estat els dos últims votants de la consulta de Barcelona. Les vuit i cinc minuts del vespre. A partir d'aquí tot ha anat a corre-cuita. Les urnes han volat cap a la central de la Rambla de les Flors i ha començat el moment decisiu del recompte de vots. Però per arribar fins aquí, el dia ha estat molt llarg. Els més matiners han estat els líders d'Esquerra Republicana. Jordi Portabella ha votat abans de els deu del matí. A la seu d'Òmnium han votat bona part de la direcció de CiU. Trias ha criticat la falta de suport de l'Ajuntament a la consulta. El candidat municipal d'Iniciativa, Ricard Gomà, ha votat al migdia i en un altre punt de la ciutat, a l'Esquerra de l'Eixample. Gomà ha votat a favor de la independència. L'únic element pertorbador de la jornada ha estat l'aparició, per sorpresa, d'alguns integrants de la Falange, que han volgut mostrar la seva oposició al referèndum amb aquesta pancarta. * * * JORDI HEREU, alcalde de Barcelona "Especialment el respecte per als voluntaris i promotors d'aquesta consulta en nom del que diria que és la majoria de persones que no compartim els objectius que persegueix. Una altra cosa és l'oportunisme d'algunes forces polítiques que crec que avui diumenge voten independència i d'aquí a pocs dies votaran en contra de la independència al Parlament de Catalunya." ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, cap de llista del PPC "No he anat a votar perquè fer-ho és legitimar l'estratègia de l'independentisme, i a més per una raó de sentit comú: perquè en aquests moments el que ha de ser prioritari és que Catalunya surti de la crisi i no pas, com pretenen Xavier Trias i l'Esquerra Republicana de Joan Laporta, que Catalunya surti d'Espanya."

Com ja s’esperava, la iniciativa de Barcelona Decideix ha rebut el suport dels candidats a l’Ajuntament de Barcelona de CiU, Xavier Trias, i d’Unitat Per Barcelona, Jordi Portabella. També ho ha fet el líder d’ICV-EUiA, Ricard Gomà, tot i que companys de formació, com Joan Herrera, se n’hagin abstingut. Qui tampoc no ha votat és el cap de llista del PPC, Alberto Fernández Díaz, o l’alcalde Jordi Hereu. El dirigent socialista ha titllat d’oportunistes les forces polítiques que aquest diumenge han defensat el sí i que al Parlament català votaran el contrari.

Durant la consulta, hi ha hagut sorpreses entre les files de les diferents formacions. D’una banda, quan l’ex conseller d’Economia durant el Govern de Montilla, Antoni Castells, ha votat en un dels punts de vot habilitats a Sarrià-Sant Gervasi. També ha sorprès, la vicepresidenta Joana Ortega, que ha omès la recomanació del líder d’UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, de no votar.

A mesura que s’han anat coneixent els resultats de participació, el líder de CiU al Parlament, Oriol Pujol, ha atribuït una part de “l’èxit” de la consulta al suport que hi ha donat la seva formació. “Els partits no podem no atendre-ho, encara que anem dos passos per darrere, en prenem bona nota”, ha dit Pujol. En aquest sentit, el líder d’Unitat Per Barcelona, Jordi Portabella, ha assegurat que “ara toca que les consultes ciutadanes siguin organitzades des de les institucions, i siguin vinculants.”

Comparteix a: