(ACN) El diputat de Junts Josep Rull ha estat escollit president del Parlament de Catalunya en segona votació després de rebre els vots del seu partit, d’ERC i la CUP. En total, 59 vots a favor per sobre dels 42 que ha rebut la diputada del PSC Sílvia Paneque. Així doncs, la Mesa d’Edat ha comptabilitzat el vot dels diputats de Junts Carles Puigdemont i Lluís Puig, tot i que el Tribunal Constitucional (TC) hagi tombat el vot delegat i el vot telemàtic que Puig exercia en la legislatura anterior.

Per la seva banda, els comuns han votat en blanc i, d’aquesta manera, no s’han decantat per cap de les dues opcions. D’aquesta manera, han tancat la porta a la possibilitat que el PP donés els seus vots a la candidata socialista.

Les votacions s’han fet mitjançant paperetes que els diputats han dipositat en una urna i el diputat de Junts Albert Batet ha estat l’encarregat d’introduir a la urna les paperetes de part de Puigdemont i de Puig. Tant el PP com Vox han anunciat que presentaran un recurs d’empara al TC contra la decisió d’acceptar la delegació de vot dels dos diputats de Junts exiliats.

Cap dels candidats ha obtingut la majoria en primera ronda

En la primera ronda de votacions, cap dels candidats a la presidència del Parlament ha obtingut la majoria absoluta necessària dels 68 vots. Rull ha rebut els 35 de Junts; Panque, els 42 del PSC; ERC i la CUP han votat en blanc; els 15 diputats del PP han votat pel seu diputat Pere Lluís Huguet; els 11 diputats de Vox han apostat per la seva diputada María Elisa García Fuster, i els sis diputats dels comuns han votat la seva diputada Susanna Segovia. Els dos diputats d’Aliança Catalana han fet vot nul. Els republicans han votat en blanc en la primera volta, segons fonts del partit, per evitar sumes en la segona votació que intentessin evitar la presidència de Rull, tal com havien pactat amb Junts.

En canvi, en la segona ronda de votacions els diputats només han pogut escollir entre els dos candidats més votats en la primera: Josep Rull i Sílvia Paneque. 32 diputats han votat en blanc i els dos d’Aliança Catalana han tornat a emetre vot nul.

Raquel Sans (ERC) i David Pérez (PSC) nous vicepresidents

Raquel Sans, d’ERC, i David Pérez, del PSC, seran la vicepresidenta primera i el vicepresident segon, respectivament, de la Mesa del Parlament. Sans ha rebut el suport de 59 diputats, que són els que sumen els tres grups independentistes, mentre que Pérez ha comptat amb 42 vots. A banda, Glòria Freixa, de Junts; Juli Fernández, d’ERC; i les diputades del PSC Rosa Maria Ibarra i Judit Alcalá han estat escollits com a secretaris de la Mesa.

Amb aquesta composició, l’independentisme s’ha assegurat la majoria a la Mesa amb quatre membres, mentre que el PSC en tindrà tres.

Rull haurà de proposar un candidat a la presidència de la Generalitat

Una de les principals funcions del president del Parlament i la primera tasca rellevant que tindrà Rull serà proposar un candidat a la presidència de la Generalitat després de fer una ronda de consultes amb els grups. Així doncs, serà l’encarregat de decidir si Carles Puigdemont (Junts) o Salvador Illa (PSC) se sotmeten a una investidura, que se situa en el calendari just després de Sant Joan.