Els regidors de Barcelona en Comú han donat el tret de sortida a l’inici del curs polític a l’Ajuntament, des de la superilla de l’Eixample que van impulsar el mandat passat. Ho han fet ja sense Ada Colau, que a l’octubre deixarà el grup municipal i la política activa per dedicar-se a reformular el projecte dels comuns i dels partits d’esquerres. Quan es faci efectiva la sortida de Colau, Janet Sanz assumirà la presidència del grup i Gemma Tarafa en serà la portaveu. Jordi Rabassa (exregidor de Ciutat Vella) ocuparà el forat buit que deixi Colau.

Més enllà de presentar la reestructuració del grup, Janet Sanz també ha explicat el rol que exercirà la formació des d’ara i fins a les properes eleccions municipals, del 2027: els nou regidors dels comuns descarten, de totes totes, entrar al govern de l’alcalde, Jaume Collboni, i es mantindran a l’oposició, des d’una posició exigent. Ara bé, tal com va avançar Ada Colau al bàsics de betevé, els comuns ja han començat a negociar el pressupost del 2025 amb el govern del PSC.

Que tot l’habitatge sigui residencial

Des de la superilla de l’Eixample, Janet Sanz ha avisat Collboni que BComú es va quedar a 300 vots del PSC a les últimes municipals i que vol fer valdre aquest pes per condicionar el pressupost de l’any vinent “amb el nostre model de ciutat”. Hi haurà condicionants en tres àmbits: decreixement turístic, impulsar més superilles i el transport públic, i fer mesures socials per abaixar el cost de viure a Barcelona.

De tot el paquet de requisits que els comuns posen per aprovar els comptes de Jaume Collboni, Sanz ha detallat les dues mesures més destacades:

  • Eliminar els lloguers de temporada: a través d’una modificació del Pla General Metropolità (una MPGM), BComú proposa que l’Ajuntament de Barcelona qualifiqui tots els pisos de la ciutat com a habitatge permanent; així asseguren que es podria posar fre als lloguers de temporada, que són els que s’escapen de la regulació dels preus del lloguer.
  • Reduir terminals de creuers: en concret, els comuns demanen al govern Collboni que negociï amb el Port de Barcelona per eliminar dues terminals de creuers, de les set que té el port, com a mesura per frenar l’arribada de turistes via mar.

Segons Sanz, els comuns ja estan en plena negociació del pressupost del 2025 amb el govern municipal i ja hi ha hagut una primera reunió entre la futura líder de BComú a l’Ajuntament i el tinent d’alcaldia d’Economia i Hisenda, Jordi Valls.