Altre cop, les negociacions en marxa per configurar un govern català han marcat la campanya electoral de les eleccions europees 2024. Mentre que el PSC dona per fet que Salvador Illa serà el president, ERC posa condicions i els insta a moure fitxa. En clau internacional, acusacions creuades entre Podem i Ciutadans per la guerra de Gaza. Repassem les principals declaracions d’aquest últim dissabte de campanya.

El PSC diu que està tranquil per les negociacions

El PSC reivindica la seva actitud en plenes negociacions: “Posem els interessos de Catalunya al davant dels del partit”, ha dit Salvador Illa, que ha tornat a demanar “respecte” pels resultats del 12-M. En un míting al Prat de Llobregat s’ha mostrat “tranquil” per les negociacions i ha afirmat que ara el que cal “és discreció, claredat i coherència”.

ERC: “Si algú s’ha de moure són els altres”

En plenes negociacions, Esquerra diu al PSC que mogui fitxa. En una videoconferència des de Suïssa, Marta Rovira ha dit que no facilitaran la investidura d’un “president que no tingui programa per a Catalunya” i ha explicat que després de la “victòria” de la llei d’amnistia ara toca exigir un finançament “just i singular”, i “sobretot qui ha d’entendre que és el primer pas és el president Sánchez”.

Junts no renuncia a Puigdemont

Pel que fa a Junts, no renuncien a investir Carles Puigdemont. El candidat, Toni Comín, ha defensat que si treuen uns bons resultats al 9-J això li donarà més possibilitats de ser president. En l’acte central de la campanya a Brussel·les, Junts ha tornat a assegurar que són l’única candidatura que defensarà els interessos dels catalans “sense condicionants”. Al seu torn, Puigdemont ha reivindicat les “victòries” de l’independentisme a l’exili: “Ho hauríem pogut fer des d’una presó espanyola? No”.

Podem vol cascos blaus a Gaza

La cap de llista de Podem a les eleccions europees, Irene Montero, demana al president espanyol, Pedro Sánchez, que exigeixi a Nacions Unides el desplegament dels cossos especials militars anomenats cascos blaus a Gaza. “On són les Nacions Unides? Per què no utilitzem les eines internacionals creades per la humanitat?”, s’ha preguntat l’exministra de Sanitat en un míting a la plaça de Josep Maria Huertas de Barcelona.

El PP i l’amnistia

La presidenta de la Comissió Europea, Úrsula Von der Leyen, ha centrat les mirades al míting del PP a Galícia. Ha promès actuar quan l’estat de dret estigui “en risc”. “Espanya pot confiar en Europa”, ha assegurat aquest dissabte al migdia en un acte de campanya del PP espanyol a O Pino, a Galícia. Així, líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, ha agraït la presència de Von der Leyen a Espanya just després de l’aprovació de l’amnistia. “No estem sols”, ha dit.

Ciutadans carrega contra Podem

El cap de llista de Ciutadans a les eleccions del 9-J, Jordi Cañas, ha defensat invertir en defensa i ha interpel·lat la líder de Podem en aquests comicis, Irene Montero, preguntant-li si, per a Ucraïna vol la pau “dels cementiris, d’aquells qui es rendeixen i s’agenollen”. En un míting a Madrid, li ha dit que si vol aturar les hostilitats al país de l’est d’Europa, “que vagi a la plaça Roja i li digui a Putin per pari la guerra”.

Vox carrega contra el PSC

El secretari general de Vox, Ignacio Garriga, acusa el PSC de ser “part del problema” a Catalunya. El líder de la formació d’ultradreta ho ha dit en un míting al port del Serrallo, a Tarragona, on ha assegurat que els socialistes són un obstacle en el “no abandó de la manca de llibertat, del totalitarisme separatista i que a les escoles no hi hagi llibertat educativa”.