(Redacció/ACN) Aquest divendres la campanya per a les eleccions europees del 9-J arriba a l’equador. Aquest vuitè dia els actes i les intervencions dels candidats han estat marcats encara per la ressaca de l’aprovació de la llei d’amnistia, però també pel 12-M i la governabilitat a Catalunya. Junts ha avisat el PSOE que el “més coherent” és que Puigdemont sigui investit president de la Generalitat i exigeix als jutges l’aplicació immediata de l’amnistia. ERC demana a la UE i l’ONU vetllar per la llei i el PP i Ciutadans demanen el vot per aturar-la. Per acabar, Podem planteja el 9-J com un punt d’inflexió per aixecar una esquerra transformadora a l’estat i posa l’accent en la lluita contra les violències sexuals.

Junts avisa el PSOE que per resoldre el conflicte polític el “més coherent” és investir Puigdemont

Des de Brussel·les, el candidat de Junts, Toni Comín, ha avisat el PSOE que per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i l’Estat el “més coherent” és investir Carles Puigdemont com a president de la Generalitat. Així ho ha afirmat en una roda de premsa per a l’agència EFE, en què el cap de llista ha assegurat que allò “coherent” amb l’acord pel qual es va investir president Pedro Sánchez és fer el mateix amb Puigdemont. “Entenem que el que hauria de fer el PSOE si volen que l’acord prosperi és facilitar la investidura”, ha dit.

Després que l’amnistia s’hagi aprovat definitivament, Comín n’ha exigit als jutges l’aplicació “immediata” i ha carregat contra els que es volen “inventar” qüestions prejudicials per tal d’endarrerir-la.

ERC demana a la UE que vetlli per l’amnistia, que la justícia espanyola pot “posar en perill”

ERC demanarà a institucions de la UE que vetllin per la llei d’amnistia, en una ofensiva diplomàtica que alertarà que “parts de la justícia espanyola” podrien “posar en perill” la norma. La candidata dels republicans, Diana Riba, ha explicat en una carta al Parlament Europeu que elements de la judicatura de l’Estat “ja s’hi han oposat obertament, fins i tot abans de la seva aprovació”.

La cap de llista d’ERC ha anunciat contactes no només amb l’Eurocambra, sinó també amb la Comissió Europea, el Consell d’Europa i les Nacions Unides, a través d’una missiva i un informe. Els republicans demanaran suport perquè es respectin els principis de legalitat, igualtat i separació de poders, així com la tutela judicial efectiva.

Cañas alerta que la llei d’amnistia pot “col·lidir” amb principis de la UE

El candidat de Ciutadans, Jordi Cañas, ha alertat que la llei d’amnistia pot “col·lidir” amb els principis de la UE, com ara “la igualtat davant la llei”. Ho ha dit en una roda de premsa organitzada per l’agència EFE, en què s’ha mostrat favorable a “seguir insistint” a la Comissió Europea perquè qüestioni el Govern espanyol sobre la llei, que ha titllat de “corrupció política”.

Pel que fa al retorn de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, s’ha aventurat a dir que no tornarà “mentre hi hagi la mínima sospita” que el poden detenir, malgrat la seva promesa.

El PP demana el vot per frenar la llei d’amnistia

El candidat del PP, Fernando Sánchez Costa, ha indicat que com més fort sigui el PP “més fàcil” serà frenar la llei d’amnistia i, per això, ha fet una crida a la màxima mobilització el 9-J. L’estratègia dels populars per frenar l’amnistia té tres vies: portar-la al Tribunal Constitucional; demanar a la Comissió i al Parlament Europeu que es pronunciïn i exigir-los aturar la llei a Espanya, i intentar influir en la redacció de directives europees perquè en el futur quedi clar “que no es poden amnistiar delictes vinculats a la corrupció, malversació o terrorisme”, ha dit.

En preguntar-li per si veu possible una tornada de Puigdemont, també ha apuntat que no es creu que torni “abans de tenir l’absoluta garantia que no serà detingut”.

Podem defensa que cal una resposta integral contra la violència sexual a Europa

La número dos de Podem, Isabel Serra, ha dit que és fonamental que la Unió Europea avanci en la lluita contra les violències sexuals davant de “l’amenaça” que representa l’increment de representació de la ultradreta. Precisament, Serra ha exigit que s’inclogui en la directiva europea aprovada fa una setmana el delicte de violació tal com es concep a Espanya i la consideració del consentiment com “el centre de les relacions sexuals”.

“És una pena que a Europa no s’hagi avançat en aquest sentit. Ens hem quedat a mitges”, ha lamentat Serra, que ha demanat una “resposta integral” acompanyada de pressupost contra la violència sexual a Europa, on encara hi ha països que “ni tan sols quantifiquen els assassinats”.

També ha plantejat les eleccions europees com un “punt d’inflexió” per al partit després de quedar-se sense poder institucional, per agafar “força” i plantejar com “aixecar una esquerra transformadora a l’estat”.

Illa surt a córrer per la llera del Besòs amb Parlon i López

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, i el número tres del PSOE a les eleccions europees, Javi López, han corregut aquest divendres per la llera del riu Besòs coincidint amb la meitat de la campanya del 9-J. Illa ha portat el seu entrenament habitual a aquesta zona de l’àrea metropolitana, on ha completat uns 10 quilòmetres, des de Santa Coloma i fins a Sant Adrià de Besòs. Parlon ha aprofitat aquesta cita atlètica per mostrar-li les millores del riu, així com les creacions artístiques que hi ha al llarg del recorregut.