La campanya de les eleccions europees del 9-J encara aquest dilluns l’última setmana amb totes les enquestes —menys les del CIS— donant com a guanyador en territori espanyol el Partit Popular i deixant en segon lloc el PSOE. A Catalunya, els resultats del 12-M i la investidura del nou president de la Generalitat s’han colat en el debat i alguns candidats n’han parlat en els seus actes i intervencions.

El PSC ha presumit de la seva victòria en les eleccions catalanes i també ha assegurat que la UE valora en positiu la gestió de Sánchez amb Catalunya. ERC ha tornat a insistir en les dues condicions que posa per investir Salvador Illa. Junts ha alertat sobre els perills per a la immersió lingüística amb un govern socialista a la Generalitat i ha acusat el PP de qüestionar el model d’escola catalana a Europa. Per la seva banda, el PP manté la seva ofensiva particular contra el PSOE.

López (PSC) creu que la UE “reconeix” la política de Sánchez amb Catalunya

El candidat del PSC al 9-J, Javi López, creu que la Unió Europea “reconeix” que la política de Pedro Sánchez ha permès superar la “crisi” amb Catalunya. En roda de premsa des de l’ACN, el candidat socialista hi ha afegit que des de fora “s’ha pres nota” del resultat de les últimes eleccions catalanes, que, entre altres qüestions, suposa la pèrdua per primera vegada de la majoria nacionalista al Parlament. D’altra banda, ha considerat “raonable” que els joves puguin votar a les europees a partir dels 16 anys com a Bèlgica, Alemanya, Malta i Àustria.

“Finançament singular” i “referèndum”, les condicions d’ERC per investir Illa

ERC ha insistit els últims dies en les “condicions” per estudiar una investidura del candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa: una proposta de finançament singular i un full de ruta “clar” per al referèndum. S’hi ha referit aquest dilluns la candidata republicana, Diana Riba, en una entrevista a SER Catalunya. “Si no hi ha aquestes dues coses a la taula no cal ni que ens truquin“, ha dit. D’altra banda, ha apuntat que cal garantir que tots els exiliats tinguin veu i vot al Parlament per constituir-ne la Mesa, el dia 10.

Junts acusa el PP d’instrumentalitzar el PE per qüestionar el model d’escola catalana

El candidat de Junts a les eleccions europees, Toni Comín, ha acusat la candidata del Partit Popular, Dolors Montserrat, “d’instrumentalitzar” el Parlament Europeu (PE) per a “les seves obsessions anticatalanistes” durant la darrera legislatura europea. Des de Perpinyà (França), Comín ha dit que quan Montserrat era presidenta de la Comissió de Peticions del PE va fer una “manipulació indigna” de la institució per tal de qüestionar el model d’escola catalana. Alhora, el candidat de Junts ha alertat que un govern socialista a Catalunya no aporta “cap garantia” per a la defensa de la immersió lingüística.

Montserrat (PP) veu “miserable” que Puentes (PSOE) la titlli de “desapareguda”

Des d’Azuqueca de Henares, la candidata del PP, Dolors Montserrat, ha carregat aquest dilluns contra el ministre de Transports, Óscar Puente, per llançar un cartell que simula una alerta per la desaparició de la política catalana, tot dient que els populars l’estan “amagant” de la campanya perquè no hi confien. Puente ha publicat a X el muntatge de la popular dins d’un cartell de l’associació SOS Desapareguts que Montserrat ha qualificat de “miserable”. L’associació també ha contestat al ministre amb un missatge en què adverteix que “darrere del format d’alerta per desaparició hi ha històries tristes i dramàtiques”.