(ACN / Redacció) Queda tot just una setmana per al 9-J i els candidats premen l’accelerador per fer arribar els missatges de cara a les eleccions europees 2024. Les propostes de programa s’han barrejat amb els missatges creuats entre els partits al voltant de les negociacions per fer govern. I un dia més, la llei d’amnistia també ha estat present als actes de campanya.

L’advertiment de Junts

A Elna, el cap de llista de Junts al 9-J, Toni Comín, ha alertat que la “temptació” d’investir Salvador Illa com a president de la Generalitat pot portar a la “deconstrucció” de l’autogovern de Catalunya. Comín també ha reivindicat Junts com “l’autèntic mur” contra l’extrema dreta a la UE i ha demanat buscar vots “sota les pedres” pel 9-J. Comín ha tornat a fer valdre que “l’estratègia de l’exili” ha tingut com a victòria l’amnistia i ha reivindicat el paper de Junts com a crucial en l’aprovació del perdó judicial.

Illa demana “paciència” en les negociacions

I al PSC, Salvador Illa tornat a reclamar “humilitat i paciència” en les negociacions per forjar un futur govern català. Així ho ha dit aquest diumenge en un acte de campanya de les eleccions europees organitzat a Lleida. En el míting, Illa també ha mencionat que “convé generositat” i ha avisat que “ningú té dret preferent”. El candidat socialista a presidir la Generalitat de Catalunya ha insistit a tenir “paciència”, però a la vegada ha avisat que “Catalunya no pot esperar gaire més”.

Les propostes de joventut d’ERC

ERC s’ha traslladat fins a Mataró per detallar les polítiques de joventut. La candidata d’ERC a les eleccions europees del 9 de juny, Diana Riba, ha defensat prohibir les pràctiques laborals sense remuneració: “El jovent ha de poder cobrar per tenir una vida digna”. Riba ha animat els joves a votar per impedir que “els feixistes de Vox o Le Pen” formin una majoria al Parlament Europeu. Per la seva banda, el president d’ERC, Oriol Junqueras ha demanat destinar més fons europeus a habitatge.

El PP carrega contra el PSOE per l’amnistia

I un dia més, l’amnistia també ha centrat l’agenda. El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha carregat contra Sánchez i la llei d’amnistia durant un acte dels populars a Saragossa. Feijóo ha qüestionat la llei i que el procés hagi acabat. “Si és la fi del procés, per què ara els independentistes demanen un referèndum? Això no era la fi ja”, ha dit. A més a més, ha acusat el govern espanyol de retardar la publicació de la llei d’amnistia al BOE.

Els comuns volen més trens

L’aposta pel transport ferroviari ha estat el missatge central de Comuns Sumar. El seu candidat, Jaume Asens, aposta per impulsar l’ús del ferrocarril i limitar l’ús dels avions en trajectes curts. Així ho ha dit a Vilanova i la Geltrú (Garraf), on també ha dit que caldria millorar la interconnexió entre aeroports, ampliar la xarxa ferroviària i crear una xarxa europea de trens nocturns.

Podem carrega contra la monarquia

Crítiques a la corona des de Podem. La candidata, Irene Montero, ha acusat la monarquia de ser “una institució al servei de la corrupció”. Ho ha dit ara que tot just han passat deu anys de l’abdicació de Joan Carles I. En un míting a València, l’exministra d’Igualtat ha acusat el rei Felip VI de beneficiar-se de la “milionada” que el seu pare tenia a Suïssa i ha dit a la princesa Elionor que si vol fer política, “que es presenti a les eleccions com fem tots”.

Ciutadans reclama Gibraltar

Ciutadans ha exigit “l’inici de la devolució de la sobirania espanyola” de Gibraltar per part del Regne Unit. En una atenció als mitjans a La Línea de la Concepción, a tocar del territori d’ultramar britànic, el candidat de la formació liberal a les eleccions europees, Jordi Cañas, ha dit aquest diumenge que el penyal “ha de ser descolonitzat”. I ha emfatitzat que “ha de passar a Espanya, perquè Gibraltar és Espanya”.

Vox, sobre les dones

El líder de Vox, Santiago Abascal, ha plantejat les eleccions del 9 de juny com una dicotomia entre votar la seguretat de les dones o Pedro Sánchez. Així ho ha dit després que els socialistes hagin avisat que votar Vox va en contra del feminisme i que la candidata del PSOE, Teresa Ribera, hagi dit que Vox només vol les dones per “lligar-les a la pota del llit”.