Excepte problemes puntuals, a les nou en punt, la majoria dels 270 col·legis electorals han obert les portes i ha começat la jornada electoral. Hi ha barcelonins molt veterans que ja fa molts anys que voten, però com sempre també hi ha qui s'estrena. Alguns han tingut uns ajudants d'excepció. Dues de les figures que no falten mai als col·legis són els interventors i apoderats, voluntaris de tots els partits amb una funció molt important. Aquesta jornada, però, també ha estat molt reivindicativa. El col·lectiu invident s'ha queixat perquè en aquests comicis no podran votar amb el kit en braille que s'havia posat en pràctica en les dues últimes cites electorals. Per això s'han vist obligats a votar amb l'ajuda d'una persona de confiança. I el moviment dels "Indignats" també ha estat present en els col·legis electorals, entre votants i membres de les meses. Aquest vocal s'ha disfressat una mica per expressar la seva disconformitat. En l'escola Sant Miquel no hi hagut cap incidència. L'únic destacable, l'alta participació. Durant molts moments del matí s'han registrat llargues cues. Una espera que no tothom s'ha pres amb filosofia. 1.160.000 barcelonins estan cridats a les urnes. I són les primeres eleccions en què 4.000 estrangers extracomunitaris empadronats poden votar.

A les 9 h els 270 col·legis electorals habilitats per a les eleccions municipals han obert, amb només quatre incidències de caràcter lleu, segons la vicepresidenta del governa català, Joana Ortega. Al col·legi habilitat a l’institut Valldemosa, a Nou Barris, s’han trobat que el pany estava segellat amb silicona. Als col·legis del carrer de Sant Antoni Maria Claret i del Centre Tradicionàrius, tots dos al districte de Gràcia, el pany estava forçat. Finalment, el col·legi situat a la Universitat Pompeu Fabra, a Ciutat Vella, no ha obert amb puntualitat perquè no trobaven la clau.

Totes les incidències han quedat resoltes amb poca estona i, a les 9.30 h, ja s’havia constituït el 97,79% de les 1.232 meses electorals. Els punts de vots estaran oberts fins les 20 h, quan es tancaran. Llavors es donaran a conèixer les xifres de participació finals i els resultats del sondeig a peu d’urna realitzat per BTV. El programa especial d’eleccions de Barcelona Televisió arrencarà en aquest moment per donar a conèixer aquestes xifres i seguir l’escrutini minut a minut.