La líder dels comuns a Barcelona i exalcaldessa, Ada Colau, ha confirmat que deixarà l’acta de regidora aquest mes d’octubre (així com el lideratge de Catalunya en Comú) i que centrarà la seva activitat a repensar el paper de les esquerres en l’àmbit internacional. En una entrevista a TV3 Colau ha justificat el seu adeu perquè, més d’un any després de les eleccions municipals del 2023, ha constatat que “Collboni no vol fer ni farà un pacte d’esquerres” que també inclogui BComú. Fer un acord a tres (PSC-comuns-ERC) era la prioritat de Colau des del maig del 2023.

Ara mateix puc ser més útil fora de l’Ajuntament que no pas dins, un cop constatat que Collboni no vol fer un pacte d’esquerres”
Ada Colau, presidenta del Grup Municipal de Barcelona en Comú

A l’entrevista, Colau també ha assegurat que a partir d’ara els comuns faran una oposició constructiva i que, sobretot, treballaran per fer l’alternativa “més il·lusionant cap a les municipals del 2027”. De la mateixa manera, l’exalcaldessa ha carregat contra l’executiu de l’alcalde, Jaume Collboni. “Ha redirigit el model de ciutat cap a les elits i les privatitzacions”, ha etzibat, tot i que ha inaugurat coses que havien deixat els comuns.

Govern PSC-comuns sense Colau?

En ser preguntada per la possibilitat que el fet de sortir de l’Ajuntament pugui facilitar una entesa entre PSC i els comuns, Colau ha dit: “No se’m pot retreure que jo sigui un obstacle“. Ha descartat l’operació perquè l’alcalde no els ho ha plantejat mai. De fet, l’exalcaldessa ha criticat el model que està liderant l’alcalde: “S’allunya del que vam fer nosaltres els últims vuit anys”. Per això, ho veu com un senyal que els situa a l’oposició.

Collboni té un govern en ultraminoria quan hi podria haver una majoria amplíssima”

Malgrat els retrets, Colau ha ofert els nou regidors dels comuns per parlar del pressupost municipal del 2025: “Ja hi estem treballant”. Un cop es faci oficial la marxa, Janet Sanz (ara portaveu de BComú i una de les cares més visibles dels dos governs de Colau) assumirà la presidència del grup municipal i Gemma Tarafa en serà la coordinadora i portaveu.

Janet Sanz amb Ada Colau, en un acte de partit

Colau es passa a l’activitat internacional

Pel que fa al seu futur, Ada Colau no ha descartat que el maig del 2027 pugui encapçalar ella mateixa la candidatura dels comuns a les eleccions a l’Ajuntament: “He fet política tota la vida i entrar a les institucions és una eina més”. Si es materialitzés, seria el quart mandat que Colau es presentaria a unes eleccions, quan el codi ètic de BComú marca, en un principi, un màxim de dos mandats per als càrrecs electes.

Sigui com sigui, Colau sí que ha explicat què farà en el futur més proper. L’exalcaldessa ha ressaltat que és molt coneguda en àmbit internacional i, per això, ara la seva activitat se centrarà a repensar el paper dels partits polítics d’esquerres, més enllà de Barcelona. “Hi ha una crisi de les esquerres, no hem de tenir por de dir-ho“, ha dit. En aquest sentit, Ada Colau ha proposat fer una xarxa internacional d’esquerres per compartir experiències i, així, “oferir un futur millor”.

La història de Colau: d’activista a alcaldessa