Ciutat Vella ha aprovat un nou pla per reduir el soroll al districte, especialment a les zones més tensionades acústicament. Les primeres mesures es posaran en marxa durant el darrer trimestre del 2024 al Born, on s’intensificaran els controls per reduir l’impacte dels locals de música sobre el descans veïnal i es reforçarà la sensibilització tant de treballadors com dels clients.

Aquest nou full de ruta per reduir la contaminació acústica es posa en marxa després que la justícia anul·lés les restriccions horàries de terrasses i restaurants en una desena de punts del districte. Segons ha informat el consistori, el nou pla antisoroll preveu mesures graduals que s’aniran endurint si no s’aconsegueixen els resultats desitjats.

Sis punts de Ciutat Vella afectats pel pla antisoroll

El pla antisoroll es desplegarà a les zones més tensionades acústicament, on les queixes veïnals i les denúncies de la Guàrdia Urbana es repeteixen dia a dia. Aquest és el cas del passeig del Born i els voltants, la plaça Reial i rodalies, el carrer de Joaquim Costa, la Rambla, el carrer de l’Arc del teatre, la rambla del Raval i altres zones on puntualment es puguin superar els nivells de soroll.

Més enllà dels àmbits d’actuació, el pla antisoroll també preveu crear una comissió de seguiment formada per representants del districte, del moviment veïnal i del sector comercial i econòmic de Ciutat Vella.

Prop d’una quarantena d’equips per mesurar el soroll

L’Ajuntament té 38 equips per mesurar el soroll distribuïts per Ciutat Vella. D’aquests, cinc són sonòmetres intempèrie i 33 són sensors. Segons fonts municipals, durant l’últim any, s’hi han instal·lat 13 nous equips que ja estan a ple rendiment. Aquesta xarxa d’elements per monitoritzar la contaminació acústica és canviant, és a dir, es poden reubicar en funció de queixes veïnals detectades.

En paraules del regidor del districte, Albert Batlle, compaginar l’activitat econòmica i d’oci amb el descans “és complex”. Tot i això, Batlle apunta que el nou pla antisoroll “és el marc de treball per aprofundir en mesures més concretes per aconseguir l’equilibri entre l’activitat econòmica i el descans veïnal”.

Ciutat Vella, un districte molt sorollós

El 84 % dels veïns de Ciutat Vella considera que el seu districte és molt sorollós, un percentatge que si es compara amb la mitjana de Barcelona, es redueix fins al 55 %. Per combatre aquestes molèsties, més enllà de les sis zones on l’Ajuntament té previst posar en marxa el pla antisoroll, el govern municipal mantindrà la seva ofensiva contra les principals fonts de soroll a tot el districte amb mesures per reduir els decibels del trànsit rodat, l’incivisme, les ocupacions de la via pública i les obres. El consistori apunta també que es mantindran les inspeccions i sancions dels comportaments incívics.