Els partits que es presenten a les eleccions europees del 9-J han aprofitat aquest dimarts de campanya per carregar contra les institucions europees i també per fer retrets. Junts ha criticat la posició de la UE respecte a la qüestió catalana i Vox ha acusat el TJUE de manca d’imparcialitat i independència. D’altra banda, el PSC ha dit que vol portar la llei del “només sí és sí” a Europa.

ERC ha llançat un missatge als de Toni Comín i també ha exigit que la llei d’amnistia s’apliqui tan bon punt entri en vigor malgrat l’oposició, han dit, dels jutges espanyols. Ciutadans i el PP han tornat a criticar el moviment de Pedro Sánchez de reconèixer l’estat de Palestina: han assegurat que és “electoralista” i una cortina de fum per “tapar la llei d’amnistia”.

Junts titlla la UE “d’incoherent” per descriure el cas català com un “afer intern”

Junts ha traslladat la campanya a Ginebra (Suïssa) per reivindicar que el dret a l’autodeterminació està “emparat” pels tractats internacionals de les Nacions Unides. Des d’allà, el cap de llista, Toni Comín, ha defensat que és “incoherent i inconseqüent” que les institucions europees qualifiquin “d’afer intern” el conflicte entre Catalunya i l’Estat “en la mesura que la UE està vinculada” al marc normatiu de les Nacions Unides i ha exigit un “canvi d’actitud” a les institucions per tal de fer front a la qüestió. “Les institucions es renten les mans, com Ponç Pilat, quan se’ls pregunta per Catalunya”, ha assegurat.

ERC exigeix l’aplicació “immediata” de la llei d’amnistia tot i l’oposició dels jutges

ERC ha exigit l’aplicació “immediata” de la llei d’amnistia un cop entri en vigor després de l’aprovació de la mesura al Congrés dels Diputats, que es preveu per a dijous al matí. En una roda de premsa a l’Agència EFE, la cap de llista, Diana Riba, ha demanat als jutges que l’hauran d’aplicar que “no posin més impediments” a una “necessitat democràtica” com és l’amnistia. “Que es posin al costat del Congrés”, ha reclamat. D’altra banda, la republicana ha recriminat aquest dimarts al candidat de Junts que s’adjudiqui l’etiqueta “d’únic representant de l’independentisme”.

Vox acusa el TJUE de manca “d’imparcialitat i independència” i d’afavorir Puigdemont

Vox ha acusat els jutges del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) de no ser “ni independents ni parcials” arran de “dues decisions” que, segons ell, han afavorit l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont en la seva batalla legal per evitar l’extradició aquests últims anys. El candidat de la formació d’extrema dreta, Jorge Buxadé, ho ha dit en un esmorzar organitzat per Nova Economia Fòrum aquest dimarts, en què ha retret el paper de la UE durant el procés. “Què ha fet Europa en cinc anys? Permetre que Puigdemont sigui eurodiputat, que pugui viure a Waterloo”, ha lamentat.

El PSC vol portar el “només sí és sí” a Europa i “blindar” el feminisme davant l’extrema dreta

La candidata del PSC a les eleccions, Laura Ballarín, ha apostat per “revisar” la llei de violència de gènere europea per incloure-hi com a delicte les relacions no consentides. “Només sí és sí aquí, a Espanya, i a tot Europa”, ha proclamat en un acte electoral sobre feminisme a Santa Coloma de Gramenet. Ballarín també ha reivindicat que els socialistes “blindaran” els avenços del feminisme davant l’extrema dreta i treballaran per incloure l’avortament en la Carta de drets fonamentals de la Unió Europea. Per la seva banda, la número dos del PSOE a les europees, Iratxe García, ha alertat que la lluita feminista està “en perill” davant una ultradreta internacionalista “mobilitzada”.

Cs i el PP critiquen el PSOE pel reconeixement de Palestina

En una atenció a mitjans aquest dimarts a Cartagena, el candidat de Ciutadans a les eleccions del 9-J, Jordi Cañas, ha titllat el reconeixement de Govern espanyol de Palestina com a estat “d’electoralista” i ha criticat que s’hagi dut a terme enmig de la cursa cap als comicis europeus. Per la seva banda, en l’acte del PP a Ceuta la cap de llista, Dolors Montserrat, ha tornat a acusar el PSOE d'”utilitzar” el reconeixement de Palestina per “tapar” la llei d’amnistia, una llei “inconstitucional que entrega les claus de La Moncloa a un pròfug de la justícia”.