catalangate programa pegasus the new yorker
catalangate programa pegasus the new yorker

El Catalangate és el nom amb què es coneix l’espionatge a membres de l’independentisme català a través del programa Pegasus. El diari ‘The New Yorker‘ i l’organització Citizen Lab han destapat el cas i asseguren que líders de Catalunya com el president de la Generalitat, Pere Aragonès, van ser espiats per aquest sistema israelià de ciberespionatge.

Què se sap del Catalangate i de l’espionatge amb el programa Pegasus? Et detallem tot el que n’ha transcendit fins ara.

Espiats del Catalangate amb el programa Pegasus

Un dels noms que publica ‘The New Yorker’ és el del president Pere Aragonès. Segons aquest mitjà, el telèfon del president català va ser infectat pel programa Pegasus. En total, més de 60 telèfons de polítics, advocats i activistes de Catalunya han estat intervinguts amb aquest programa, sempre segons aquest mitjà de comunicació.

Entre les víctimes del Catalangate també hi ha la presidenta del Parlament, Laura Borràs, quan era diputada al Congrés. Alhora, ‘The New Yorker’ especifica que l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, així com el seu advocat, González Boye, van ser espiats. I cal sumar-hi tres eurodiputats catalans. Un d’ells és el republicà Jordi Solé, a qui sembla que van espiar el juny del 2020, les setmanes prèvies a incorporar-se al Parlament Europeu en substitució d’Oriol Junqueras, el mes següent.

Qui hi ha darrere del Catalangate?

La investigació de Citizen Lab “suggereix” que el Govern espanyol està darrere del Catalangate després d’utilitzar el programa Pegasus. El fundador de l’aplicació admet que l’ús de la tecnologia per part d’Espanya és legítima. L’espionatge a l’independentisme català a través d’aquesta tecnologia seria “el més gran documentat”, segons ‘The New Yorker’.

La Moncloa nega cap espionatge a catalans

Després de la publicació del Catalangate, el Govern espanyol nega cap relació amb l’espionatge a polítics i membres de la societat civil catalana. Fonts del Palau de la Moncloa apunten que l’executiu no està vinculat a la informació destapada i sostenen que l’informe no els assenyala. Des de l’executiu central remarquen que Espanya és un estat de dret i que la intervenció de comunicacions s’ha de fer amb autorització judicial.

En la mateixa línia, fonts del Ministeri de Defensa han afirmat “amb total contundència” en resposta a l’ACN que l’executiu “sempre actua conforme a dret i en estricte compliment de la legalitat“.

catalangate
catalangate

Investigació del programa Pegasus

Amnistia Internacional (AI) ha demanat a l’Estat que faci una investigació “exhaustiva i independent” sobre l’ús que fa del programa Pegasus. “El Govern espanyol ha d’aclarir si és client del grup NSO”, ha subratllat en un comunicat. L’octubre del 2019, l’ONG va demanar informació al Ministeri de Defensa sobre l’ús d’aquest programa al Centre Nacional d’Intel·ligència, però li no va respondre res, al·legant que es tractava d’informació “dins de matèries classificades”.

Amnistia també lamenta que les institucions de la UE no estan aconseguint erradicar “les violacions rampants” dels drets humans comeses pel programari espia israelià Pegasus. En aquest sentit, ha insistit a demanar a la UE que actuï per “posar fi a aquest abús”.

Comparteix a: