Un cop més, la feina dels redactors de BTV que segueixen la campanya electoral està condicionada pel cronòmetre. La durada de les informacions de cada partit ve determinada per la representació parlamentària que van obtenir en els comicis anteriors, i NO per l'interès periodístic. És indiferent, per exemple, que es tracti d'un dels actes centrals de campanya. NÚRIA LLABINA "A part del candidat hi han parlat moltes altres persones, entre elles Ada Colau i Pablo Iglesias i tot plegat ho haurem de resumir en 40 segons." En el cas contrari, la redactora que segueix el PSC, el partit amb més temps, ha d'arribar al minut i 40 segons en cada crònica. ANNA TORRAS "Amb el que em trobo en algunes notícies és que he d'afegir més informació o més declaracions per omplir, que no és informació rellevant o d'interès per al ciutadà." Tant la direcció de BTV com els professionals havien consensuat un pla de cobertura sense blocs. Però com va passar en les eleccions catalanes de setembre, alguns partits polítics han tornat a bloquejar la proposta. En concret s'hi han oposat Unió Democràtica, el Partit Popular i Democràcia i Llibertat. Des de BTV es lamenta aquesta excepció en la feina dels periodistes. SERGI VICENTE, director de BTV "El que és una llàstima és que durant la resta de l'any fem una bona informació política, que respectem el paper i la proporcionalitat de tots els partits polítics -això ens ho reconeixen tots-, però que a l'hora de la veritat ens obliguin a estar emmarcats, pautats en aquesta mena d'Excel." Per protestar contra els blocs, quan els redactors apareixem en pantalla lluïm una xapa amb el lema "Fora Blocs". Tampoc no signem cap informació, de la mateixa manera que no ho fan els responsables de cada informatiu. També fem servir l'etiqueta "#noalsblocs" i s'informa, amb un rètol, de la protesta contra una imposició que vulnera el dret de la ciutadania a rebre una informació de qualitat.
Els tres partits tenen “argumentacions diverses entorn del pla consensuat”, com reconeix el comunicat del Comitè Professional de BTV. Tot i això, tots coincideixen a rebutjar-lo perquè “continuen pensant que un minutatge estricte és la millor manera de garantir la seva presència durant aquesta campanya”. La conseqüència és que la durada de les informacions de cada partit torna a estar determinada, de forma proporcional, per la representació parlamentària que van obtenir en les eleccions anteriors, i no per l’interès periodístic.
Aquesta imposició vulnera el dret de la ciutadania a rebre una informació de qualitat. Per exemple, els redactors que segueixen partits amb poca representació no poden superar mai el temps estipulat, encara que hagin d’informar de l’acte central de campanya. En el cas contrari, les cròniques dels partits amb més minuts s’han d’omplir a vegades amb informacions o declaracions poc rellevants des d’un punt de vista periodístic.
El pla de cobertura sense blocs s’havia consensuat entre els professionals, el cap d’Informatius de BTV, Xavier Muixí, i el director de BTV, Sergi Vicente, que ha lamentat aquesta excepció en la feina dels periodistes: “És una llàstima que durant la resta de l’any fem una bona informació política i tots els partits ens ho reconeixen, però a l’hora de la veritat ens obliguen a estar emmarcats en aquesta mena d’excel”.
El Comitè Professional de BTV també ha manifestat la seva “desil·lusió” amb el Consell d’Administració de la televisió municipal per haver “condicionat” l’aprovació del pla “al que en puguin dir els diferents partits i a una possible impugnació davant la Junta Electoral”. El comunicat del comitè rebla: “Hauríem pogut ser pioners i és una llàstima que s’hagi perdut una nova oportunitat.”
Per protestar contra els blocs, quan els redactors apareixem en pantalla lluïm una xapa amb el lema “Fora blocs”. Tampoc no signem cap notícia, ni a BTV, ni al portal BTVNoticies.cat, ni a Barcelona FM. En els informatius fem servir l’etiqueta #noalsblocs i durant els blocs també s’informa, amb un rètol, de la protesta.