Òmnium Cultural ha organitzat aquest divendres un acte públic per donar la benvinguda el diputat d’ERC Ruben Wagensberg i altres exiliats que han tornat, entre els quals també hi ha el vicepresident primer de l’entitat, Oleguer Serra; la secretària general d’ERC, Marta Rovira; l’activista Josep Campmajó, i el fotoperiodista Jesús Rodríguez. Tots ells tornen de Suïssa després que s’hagi arxivat la causa contra Tsunami Democràtic.

Aplaudiments, abraçades i mostres d’alegria

Aquesta recepció s’ha convocat davant la seu de l’entitat al carrer de la Diputació, de forma oberta a tota la ciutadania. Ha estat un acte molt emotiu en què els retornats que han tornat han estat rebuts amb aplaudiments, abraçades i amb evidents mostres d’alegria. “Benvinguts, això és casa vostra”, els ha dit Xavier Antich, el president de l’entitat.

En el seu parlament, Antich ha reivindicat aquest retorn i l’arxivament de la causa com “una victòria incontestable, col·lectiva, però no completa” i ha recordat que encara hi ha persones perseguides i acusades de terrorisme com el cas Judes.

Wagensberg: “Catalunya ha de seguir sent terra d’acollida”

En el seu discurs, l’activista i polític Ruben Wagensberg ha lamentat que es tracta d’un “retorn agredolç” perquè queden molts exiliats d’altres causes. L’impulsor de l’ l’ONG Casa Nostra, Casa Vostra també ha destacat que l’experiència de marxar de casa “de manera forçada” i l’acollida que han tingut a Suïssa, repeteix l’aprenentatge que “Catalunya ha de seguir sent terra d’acollida”.

Per la seva banda, el vicepresident primer d’Òmnium Cultural, Oleguer Serra, ha assegurat: “Ens han perseguit per ser independentistes i per debilitar aquesta casa, Òmnium Cultural”. En aquest sentit, ha reiterat el seu compromís per seguir fent feina “per defensar la llengua, la cultura i un país més lliure”. “Ens persegueixen per acabar amb l’independentisme i no ho aconseguiran”, ha sentenciat. “La democràcia necessita que continuem protestant” ha insistit.

De la seva, el periodista de ‘La Directa’, Jesús Rodríguez, ha assegurat que “vivim sota una dictadura judicial disfrassada de democràcia” i ha assegurat que “això es veu millor des de fora que des de dins del país”. I també ha assegurat que “no abandonarem la lluita, continuarem investigant i denunciant les clavegueres de l’estat”. “No desistirem!”, ha exclamat.

Justament aquest divendres també ha transcendit que el Tribunal Suprem ha confirmat la pena de dos anys de presó per al mosso que va agredir Rodríguez durant les protestes del Banc Expropiat.

Altres actes per rebre els exiliats que han tornat

Al llarg del dia també hi haurà altres actes de benvinguda. A partir de les 15 h està prevista la rebuda a la secretària general d’ERC, Marta Rovira; a les 18 h es farà un acte a La Comunal per al fotoperiodista de ‘La Directa’ Jesús Rodríguez, i a les 20 h Girona farà la rebuda a l’activista Josep Campmajó.

Aragonès reclama la fi de la repressió amb l’aplicació de l’amnistia

El president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, ha celebrat el retorn a Catalunya de cinc dels exiliats —Marta Rovira, Ruben Wagensberg, Jesús Rodríguez, Oleguer Serra i Josep Campmajó. El cap de l’executiu ha explicat que té previst fer una rebuda institucional als exiliats a la Generalitat la setmana que ve.

“Avui és un dia de celebració perquè es restaura la justícia a una sèrie de persones parcialment, però s’ha de restaurar totalment amb l’aplicació de la llei d’amnistia”, ha remarcat Aragonès durant una atenció a mitjans des del port de Barcelona.