En les pròximes setmanes l’Ajuntament de Barcelona obrirà un concurs públic per compartir energia solar amb més d’un centenar de llars de la ciutat. Es tracta d’un nou servei municipal que engegarà com a prova pilot i que proporcionarà l’energia solar que es genera en dues instal·lacions fotovoltaiques de la ciutat: la pèrgola de la ronda de Dalt, situada al passeig de la Vall d’Hebron, i la pèrgola de la plaça d’Alfonso Comín, a Gràcia. El servei abastirà 86 consumidors, però també es reservarà energia per a 41 usuaris de llars amb vulnerabilitat.

Es tracta d’un projecte que es va impulsar durant el mandat passat, amb Ada Colau al capdavant de l’executiu municipal, i que ara comença a caminar. La primera tinenta d’alcaldia del govern Collboni, Laia Bonet, assegura que és un servei “capdavanter” per avançar cap a la transició ecològica.

Viure relativament a prop de les plaques

El principal requisit per poder beneficiar-se d’aquest nou servei és viure a una distància màxima de 1.000 metres de qualsevol de les dues instal·lacions. També s’ha de ser titular del contracte de subministrament elèctric, s’haurà de canviar a un contracte d’autoconsum (l’Ajuntament oferirà acompanyament per a fer-ho) i, com a mínim, s’haurà de fer ús del servei durant un any i, com a màxim, quatre anys.

Entre 100 i 150 euros d’estalvi

El preu del servei serà de 70 euros anuals per cada 500 W d’energia solar compartida. Mentre que les llars amb persones en situació de vulnerabilitat tindran el servei 100 % bonificat, és a dir, serà gratuït. Des del consistori calculen que els usuaris que acabin fent servir aquest servei podran estalviar entre 100 i 150 anuals a la factura elèctrica.

En concret, les plaques solars de la ronda de Dalt tenen una generació estimada de 54.063 kW/any i es preveu que abasteixin 56 llars del concurs públic i 26 llars amb vulnerabilitat. Mentre que les de la plaça d’Alfonso Comín tenen una generació estimada d’uns 30.400 kW/any i es preveu que abasteixin 30 llars per concurrència pública i 15 llars amb vulnerabilitat.

Més persones a la llar, més punts

L’Ajuntament de Barcelona tindrà en compte una sèrie de criteris a l’hora de resoldre el concurs públic. En el cas de les unitats familiars, més persones vivint en un pis serà sinònim de més punts. Així doncs, la puntuació mínima serà de 2,5 per a una sola persona per llar, fins arribar a un màxim de 15 punts per a sis persones o més en un mateix pis.

En cas d’establiments i comerços, la puntuació màxima també serà de 15 punts. El repartiment és el següent: cinc punts si es forma part de la xarxa Comerç + Sostenible amb una antiguitat superior a dos anys. Cinc punts si l’horari d’obertura és tot el dia, sense tancar al migdia, i tres punts si l’horari és partit. Per potència contractada: cinc punts per menys de 10 kW, tres punts entre els 10 kW i els 20 kW i dos punts per més de 20 kW.