Foto: Viquipèdia

Barcelona se les ha enginyat per trobar una solució per no haver d’enderrocar l’edifici patrimonial de La Rotonda, a Sarrià – Sant Gervasi, després que Núñez i Navarro (propietària de l’immoble i promotora de l’ampliació que s’hi va fer) no hagi satisfet els requeriments de la justícia elaborant un nou pla especial integral per regular l’entorn. Davant de la inacció de NiN, la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Laia Bonet, ha dit durant la Comissió d’Urbanisme d’aquest juliol que, “tenint en compte l’interès públic de l’edifici, l’Ajuntament assumeix la iniciativa pública per impulsar el pla i, així, evitar-ne l’enderroc”.

La proposta —que s’ha aprovat inicialment en la comissió però que encara haurà de passar pel plenari—ha rebut el suport del govern del PSC, de TriasxBCN i de BComú. En canvi, ERC i el PP s’hi han abstingut, mentre que Vox ha fet una reserva de vot.

Objectiu: mantenir un 95 % de l’edifici nou

Amb el pla especial integral que ha aprovat la Comissió d’Urbanisme, es regularitzarà un 95 % de l’ampliació que en va fer Núñez i Navarro i que el TSJC havia considerat il·legal pel tipus de llicència urbanística que el consistori havia donat l’any 2008 a NiN per construir oficines enganxades a l’edifici patrimonial. La justícia es va pronunciar després d’anys estudiant la denúncia de l’entitat veïnal Salvem la Rotonda, contrària a la volumetria de l’edifici d’oficines.

El 2018, el jutge va ordenar enderrocar l’ampliació que va fer Núñez i Navarro. Ara bé, fonts de l’Ajuntament avisen que tirar a terra el nou edifici implicaria, inevitablement, enderrocar-ne també la part protegida com a Bé Cultural d’Interès Local. És per això que el nou pla especial integral regularitza el 95 % de la construcció i, en canvi, manté afectat el 5 % restant, corresponent a l’interior d’illa: aquesta peça es podria enderrocar sense que perilli La Rotonda clàssica.

Tot i que la justícia tindrà l’última paraula sobre el pla aprovat, l’Ajuntament confia que no només ha posat les bases per preservar l’edifici patrimonial, sinó que també creu que s’estalviarà bona part de les indemnitzacions a les quals havia de fer front. Si s’hagués d’enderrocar tot, Barcelona hauria de pagar 45 M € a Núñez i Navarro; amb el pla actualitzat, la xifra es rebaixa fins als 2 M €.