visites gratis taller masriera 2024

L’Ajuntament de Barcelona haurà de retirar més de tres tones d’amiant del Taller Masriera, a la Dreta de l’Eixample, abans de començar a fer-ne la rehabilitació per obrir-lo al barri com a equipament cultural i veïnal. Segons un estudi municipal, l’antic taller té més de sis metres cúbics de materials que contenen amiant, com per exemple algunes cobertes del pati interior, diferents tubs i baixants, i el teló tallafoc del teatre.

Ara, el consistori ha començat a buscar una empresa que s’encarregui de retirar les tres tones de fibrociment. Preveu destinar-hi fins a 72.000 € i, segons fonts municipals, “l’objectiu és poder executar l’obra abans de finals d’aquest 2024“. Abans, però, l’empresa que guanyi la licitació per fer l’actuació haurà d’elaborar un pla de retirada d’amiant “que haurà de validar l’ens competent”. L’Ajuntament va comprar aquest conjunt, al carrer de Bailèn, 70-71, l’any 2020.

De taller a biblioteca

La retirada del fibrociment és un pas indispensable per poder transformar el Taller Masriera i convertir-lo en un espai sociocultural. En concret, l’Ajuntament hi traslladarà la Biblioteca Sofia Barat, hi mantindrà el Teatre Stadium i, a més, hi crearà espais veïnals i comunitaris. Aquest és el punt de partida, però el projecte definitiu de com serà la transformació no es coneixerà fins a principis del 2025: tot just aquest estiu el consistori ha tret a concurs la redacció del projecte.

El concurs d’idees posarà sobre el plànol la distribució i definició dels espais, es redactarà durant aquest mandat, i pretén fer-ho encaixar tot amb l’edifici existent. Segons el districte, serà “un equipament únic” per les seves característiques i pels usos que tindrà, alguns estretament vinculats amb el seu passat. La superfície d’actuació és d’uns 2.700 m² i l’espai exterior voltarà els 600 m²