Barcelona ha netejat més de 138.000m² de pintades i grafits durant el primer semestre de l’any. Al febrer va entrar en funcionament el nou pla antipintades i des de llavors s’han fet 57.223 actuacions a la ciutat. Segons el consistori, s’ha netejat un 30 % més de superfície de la via pública i les actuacions han augmentat un 15 %.

El nou pla de l’Ajuntament inclou la neteja del mobiliari urbà i altres elements com fonts, jardineres, faristols informatius, baranes o plaques. També façanes d’edificis patrimonials amb nivell de protecció com a Bé Cultural d’Interès Local, Bé d’Interès Urbanístic o Bé d’Interès Documental (protecció D, C i B).

Ciutat Vella, el districte amb més intervencions

S’ha previst una freqüència de neteja de cada quatre mesos en les zones identificades com a prioritàries dels 10 districtes. Per tant, els serveis de neteja fan una primera ronda i quatre mesos després una altra per la mateixa zona. Fins a l’abril es van netejar 359 carrers i a finals de juny s’havien ampliat a 380.

Per districtes, el de Ciutat Vella és on s’han fet més intervencions (17.225), gairebé un terç del total, seguits de lluny per Sant Martí (6.550), Sants -Montjuïc (5.628) i Gràcia (5.184). “S’ha volgut prioritzar Ciutat Vella com un esforç inicial d’aquesta nova contracta, també les pintades de 225 edificis municipals i d’una dotzena de grans infraestructures“, ha explicat la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet.

250 denúncies per fer pintades

De gener a juny l’Ajuntament de Barcelona ha posat gairebé 250 denúncies per fer pintades en l’espai públic. En aquests casos, les sancions són de 500 euros, 600 si es tracta d’una façana patrimonial.

El consistori fa un bon balanç dels primers mesos de contracte i assegura que les demandes per retirar pintades s’han multiplicat per 2,5. “Això vol dir que la ciutadania està molt conscienciada i ens demana poder intervenir per retirar pintades a l’espai públic allà on en veu”, ha dit Bonet.

Aquests tipus d’actuacions s’emmarquen en la nova contracta del Pla endreça i tenen una dotació de 16 milions d’euros per aquest any.