El govern de Barcelona s’ha felicitat pels fruits del veto als bingos, casinos i sales de joc d’atzar que va iniciar l’Ajuntament el 2021, quan va prohibir l’obertura d’espais de joc nous en un radi inferior a 800 metres respecte a escoles i instituts. A la pràctica, aquesta normativa municipal suposa que a Barcelona no puguin obrir bingos nous, enlloc de la ciutat, tret que en tanqui abans un d’existent.

Gairebé dos anys després que entrés en vigor la normativa, el consistori n’ha fet balanç. Segons les dades, no ha obert cap bingo o sala de joc nova: a Barcelona n’hi ha 51, exactament les mateixes que l’any 2019. En canvi, un informe breu elaborat per l’Ajuntament posa de manifest que a altres ciutats de l’estat sí que hi ha hagut un increment de sales d’atzar. Per exemple, Madrid ha passat de les 378 (el 2019) a les 428 (el 2022).

La comparativa Barcelona/Madrid també mostra un salt important si es posen les xifres en relació amb el nombre d’habitants. Amb les dades del 2022, a Barcelona hi ha tres salons de joc per cada 100.000 barcelonins, mentre que a Madrid n’hi ha més del quàdruple: 13 salons per cada 100.000 madrilenys.

“Les xifres ens fan estar preocupats”

Més enllà de la comparativa amb Madrid, l’informe de l’Ajuntament també recull algunes de les dades relatives a comportaments addictius. En aquest sentit, recorda que l’any passat un 6,5 dels homes i un 1,7 % de les dones de Barcelona van fer un ús problemàtic del joc, mentre que la xifra es dispara fins al 18 % en el cas dels homes joves, de 25 a 34 anys. Són dades de l’Agència de Salut Pública de Barcelona.

Les xifres ens fan estar preocupats i anticipar-nos-hi. Barcelona es va posar a treballar enfront de la problemàtica i no hem crescut en sales de joc”
Gemma Tarafa, regidora de Salut