Barcelona apujarà fins al màxim el recàrrec municipal de l’impost turístic; és a dir, que els qui vinguin a la ciutat paguin 4 € per persona i dia, en comptes dels 3,25 € que paguen ara. El recàrrec municipal és addicional a l’impost català (la recaptació del qual es reparteixen després a parts iguals la Generalitat i l’Ajuntament). El Ple del mes de juny ha aprovat una proposta d’ERC per encarir el recàrrec, amb els vots a favor dels republicans, del govern del PSC, de TriasxBCN i de BComú. En canvi, el PP i Vox hi han votat en contra.

Elisenda Alamany (ERC) ha dit que ara són més els diners que Barcelona inverteix en el turisme que no pas els que aporten els visitants a les arques municipals i, per això, ha defensat que “amb mesures com aquesta podríem fer les paus i cobrir despeses“. Ramon Tremosa (TriasxBCN) també s’hi ha sumat, però ha recordat que “hi ha marge per recórrer perquè altres ciutats europees, com Estrasburg, cobren 10 euros la nit” i Janet Sanz (BComú) ha dit que “mai és tard si la dita és bona”.

El govern Collboni ja va intentar apujar fins als 4 € el recàrrec municipal a creueristes i pisos turístics

Àngels Esteller (PP), en canvi, ha rebutjat la proposta: “El que nosaltres reclamem és que Barcelona recapti el cent per cent de l’impost turístic de la Generalitat”, ha dit. Gonzalo de Oro (Vox) ha acusat la proposta d’ERC de ser “una escurabutxaques més”.

L’encariment es podria aplicar ja a l’octubre

En el debat al plenari, el tinent d’alcaldia d’Economia i Turisme, Jordi Valls, ha anunciat que el govern municipal del PSC ja ha engegat la maquinària per fer possible l’encariment del recàrrec turístic fins als 4 €. Segons ha dit, el 12 de juny l’Ajuntament va fer la sol·licitud formal per fer el canvi fiscal al Consell Tributari de Barcelona i sotmetrà a votació l’encariment a la Comissió d’Economia del mes de juliol.

“Esperem que aleshores la mesura tingui el suport de tothom qui avui hi ha votat a favor”, ha dit Valls. En cas que la Comissió d’Economia aprovi provisionalment l’encariment del recàrrec, ja es podria començar a aplicar aquest mateix octubre, si no hi ha al·legacions. Si n’hi ha, la mesura s’aplicarà a partir de l’abril del 2025.

20 milions d’euros extres

Ara mateix Barcelona està cobrant uns 95 M € amb l’impost turístic: 20 milions provinents de l’impost català (perquè el 50 % el recapta l’Ajuntament) i 75 M € més provinents del recàrrec municipal, que està fixat en 3,25 € per persona i dia aquest 2024. En cas d’augmentar els 3,25 € fins als 4 €, suposa que Barcelona acabarà cobrant uns 20 M € extraordinaris i, per tant, s’arribaria fins a uns ingressos de 115 M €.

Jordi Valls ha explicat que aquests diners es destinaran a la despesa ordinària de la ciutat (en àrees com la neteja i el transport públic), a la gestió dels EGA i a la millora de les infraestructures i la promoció de la Fira de Barcelona. El govern de Jaume Collboni ja va intentar encarir fins als 4 € el recàrrec municipal de l’impost turístic (en alguns supòsits), en la proposta d’ordenances fiscals per a aquest 2024. Ara bé, el Ple va acabar tombant tant la proposta d’ordenances com la proposta de pressupost municipal d’enguany.