La carta, titulada ‘Nosaltres, les ciutats d’Europa’, la publica avui el diari ‘El País’. A més dels signants Ada Colau, Anne Hidalgo (París), Spyros Galinos (Lesbos) i Giusi Nicolini (Lampedusa), s’hi han adherit d’entrada els alcaldes de Madrid, la Corunya, Cadis, Santiago de Compostel·la i Saragossa, que la setmana passada van assistir a la reunió de Barcelona on es va plantejar la idea d’una xarxa de ciutats refugi. Colau preveu que molts altres alcaldes europeus subscriuran la missiva, adreçada a la Unió Europea el dia abans que els ministres d’Exteriors es tornin a reunir a Brussel·les per abordar la crisi dels refugiats sirians.

Els alcaldes reclamen als estats membres de la Unió un canvi de polítiques davant d’aquesta situació d’emergència humanitària. Els alcaldes afirmen que no es tracta de caritat, sinó de garantir un dret humà com és l’asil. També demanen que els governs destinin ja els fons necessaris per garantir l’acollida als refugiats i donin suport a les ciutats que s’han ofert com a espais de refugi.

En declaracions als mitjans de comunicació durant la Cursa de la Mercè, Colau ha recordat que Barcelona prepara un pla d’acollida en diverses fases, durant la primera de les quals la ciutat i la seva àrea metropolitana seria el primer punt d’acollida per a refugiats que després es distribuiran per tot el país. La voluntat i previsió de l’alcaldessa és que cada cop més municipis se sumin a la xarxa de ciutats refugi impulsada des de Barcelona.