Pere Aragonès amnistia
Foto: Arnau Martínez (ACN)

(ACN) El president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, ha afirmat que l’amnistia és “una fita històrica” que “posa fi a anys de crua repressió”. En una declaració institucional que ha durat uns cinc minuts, Aragonès ha celebrat la “gran victòria de país” que creu que representa l’aprovació de l’amnistia. El president en funcions ha dit que és “una esmena a la totalitat”, a la sentència “injusta” contra el govern de la Generalitat que va fer possible l’1-O, i també considera que implica “la fi de tota la persecució judicial contra el moviment independentista”. En la mateixa línia, ha remarcat que finalitza “el patiment d’una part immensament majoritària” de la societat catalana.

El president de la Generalitat en funcions també ha destacat que, en un inici, l’amnistia “semblava impossible” i ha valorat que s’hagi aconseguit fer realitat. “Hem forçat l’Estat a posar fi a anys de presó, d’exili, d’inhabilitacions, amenaces judicials, de multes i embargaments que no buscaven altra cosa que fer-nos claudicar, obligar-nos a renunciar, a acotar el cap i a abandonar les nostres idees”, ha expressat.

“Catalunya estarà amatent perquè s’apliqui a tothom”

Aragonès ha remarcat que es tracta “d’una victòria de país” i ha avisat que Catalunya “estarà amatent” perquè la llei s’apliqui a tothom i “amb la màxima celeritat possible”. De fet, el president ja ha avançat que caldrà “seguir defensant-la” davant els qui “volen impedir-ho per tots els mitjans” i qui “no vol acabar amb la repressió i sempre opta per l’autoritarisme”.

Durant el seu discurs, el president en funcions també ha advertit que tot i que és “un gran pas” l’amnistia “per si sola no resol el conflicte polític” i ha remarcat que ara hi ha “una oportunitat” per obrir “una nova etapa centrada en la negociació” i s’ha mostrat convençut que la societat catalana “no la desaprofitarà”.

Pedro Sánchez i Jaume Collboni es feliciten per l’aprovació de la llei

El president del Govern, Pedro Sánchez, en un missatge a X, ha destacat que “avui Espanya és més pròspera i està més unida que el 2017”.

Mentre que l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha assegurat que l’aprovació d’aquesta llei és un “sí a un nou futur on la política i el diàleg siguin els instruments per avançar plegats”.