L’Ajuntament de Barcelona va tancar el 2023 amb 184.253 inspeccions a tota la ciutat, que van derivar en l’obertura de 9.426 expedients d’ofici i 13.107 expedients per queixa o denúncia per part de la ciutadania. Pràcticament la meitat de les actuacions responen a qüestions de convivència. Guàrdia Urbana i Bombers de Barcelona han participat en 96.378 d’aquestes inspeccions. Per darrere se situa, amb un 17 % de les inspeccions, les relacionades amb les llicències d’activitats.

Un 16 % han estat supervisions de tot el que té a veure amb l‘espai públic: manteniment d’elements i infraestructures, neteja, civisme i terrasses, entre d’altres. Ben a prop es troba un altre factor similar, el del paisatge urbà, que ha aglutinat un 16 % de les inspeccions. Finalment, un 7 % dels controls han comprovat el compliment o no d’obres i un 2 % ha respost a qüestions d’habitatge.

Més inspeccions per acabar amb la reincidència

El govern municipal ha exhibit aquestes xifres per demostrar la seva voluntat d’intensificar les inspeccions de cara a “millorar l’espai públic a través del manteniment, la convivència i l’autoritat”. Ho ha fet amb motiu de la presentació del Pla d’inspecció integral 2024-27, que inclou la nova figura de la multiinspecció, que són controls intensius, coordinats i interadministratius.