El Museu Marítim de Barcelona ha acollit l’acte institucional de benvinguda de la 37a edició de la Copa Amèrica de vela. L’acte ha tingut la participació del rei Felip VI; l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; el president de la Generalitat, Salvador Illa; el ministre d’Indústria i Turisme, Jordi Hereu, i la presidenta de la Diputació, Lluïsa Moret.

Felip VI, que ha fet part del discurs en català, i també en anglès i castellà, ha rememorat els “bons records” dels Jocs Olímpics del 92. Considera que “amb la Copa Amèrica la ciutat es torna a impregnar d’aquells valors”. També ha destacat l’impacte de la competició en la projecció de la ciutat i ha posat èmfasi en el fet que enguany se celebri per primer cop l’edició femenina i juvenil de la Copa Amèrica.
“Barcelona, Catalunya i Espanya tornen a mirar al mar”, ha conclòs.

En la seva intervenció, el president Illa ha assenyalat que la competició és un èxit compartit que marca el rumb de les administracions: “La Generalitat i el Govern d’Espanya tenen el deure de sumar esforços, i aquest és el meu compromís. En això, Catalunya ha de liderar”, ha dit. També ha destacat la necessitat de potenciar l’economia blava i de protegir el Mediterrani davant el canvi climàtic.

“Posar Barcelona al focus” i “recuperar l’orgull de ciutat”

El ministre d’Indústria, Jordi Hereu, ha destacat la capacitat de Barcelona d’acollir grans esdeveniments i ha assegurat que la Copa Amèrica “torna a posar la ciutat al focus”. També ha destacat que el Govern espanyol treballa per amplificar la repercussió de l’esdeveniment: “Ens ajuda a posar en marxa una estratègia de turisme sostenible respectuosa amb la convivència”.

“La Copa Amèrica ha ajudat Barcelona a recuperar l’orgull de ciutat”, ha afirmat l’alcalde Collboni. Segons ell, amb aquest esdeveniment, institucions i societat civil que no aconseguien alinear esforços, per primer cop en molt temps s’han posat d’acord per treballar junts. També ha comparat la transformació de Barcelona durant els Jocs Olímpics del 92 amb els canvis que ha impulsat al front marítim la Copa Amèrica per “reconnectar Barcelona amb el mar”.

La vicepresidenta de la Copa Amèrica, Aurora Catà, ha explicat per la seva banda que la competició “ofereix una oportunitat a Barcelona de projectar-se al món”. 1.000 milions d’espectadors, ha dit, van seguir per televisió l’última edició, i ha vaticinat que a Barcelona la xifra se superarà, “amb la ciutat com a teló de fons”. La presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, ha manifestat la voluntat que “la Copa Amèrica repercuteixi a tot el territori amb activitats inclusives i solidaries”.

Visita al nou Port Olímpic

Abans de l’acte de benvinguda oficial de la Copa Amèrica, s’ha fet una visita institucional al nou Port Olímpic, amb motiu de la seva remodelació. El rei Felip VI, acompanyat de la resta d’autoritats, s’ha passejat pel moll de Gregal, el Balcó Gastronòmic i el dic de recer. L’alcalde Jaume Collboni s’ha mostrat orgullós de la reforma davant del monarca.