El Zoo de Barcelona ha alliberat desenes d’exemplars d’espècies autòctones del Mediterrani que estan en perill d’extinció. L’acció segueix la línia marcada pel nou model del Zoo, aprovat el maig del 2019 per l’Ajuntament, que aposta per la conservació i recuperació de la fauna de proximitat.
La reintroducció dels exemplars s’ha fet gradual en les darreres dues setmanes i en espais naturals on viuen. Per exemple, aquests dies s’han enviat 58 larves del tritó del Montseny de 500 exemplars de la varietat occidental de l’espècie. En la darrera dècada se n’han reintroduït més de 1.500. Aquest és, de fet, l’únic vertebrat endèmic de Catalunya.
Pel que fa als rèptils, se n’han introduït exemplars de dues espècies de tortugues. D’una banda, la tortuga de rierol, que és una de les espècies en perill segons la Unió Internacional per la Conservació de la Natura. Des de fa cinc anys el Zoo està treballant per reintroduir-la al delta del Llobregat i la setmana passada es van deixar 27 tortugues als espais protegits de Cal Tet i Ca l’Arana i del Remolar-Filipines. 20 havien nascut al Zoo i les altres set provenien del Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptil de Catalunya (CRARC).
Noves tècniques de rastreig
Per primer cop, una dotzena de les tortugues de rierol duran un dispositiu GPS a la closca, de manera que es podrà fer un seguiment més precís dels moviments i de la temperatura. En canvi, el de la tortuga mediterrània, una altra espècie que s’ha reintroduït, en aquest cas, a la vall de Bovera, a les Garrigues, es farà amb gossos ensinistrats.
D’aquesta espècie se n’han deixat anar 51 exemplars, 16 de les quals van néixer al Zoo el 2020. En aquesta tasca, el CRARC hi ha participat a través del pla de recuperació de l’espècie.
La conservació al centre
En els darrers anys, el Zoo de Barcelona ha intesificat les accions didàctiques i la recerca en matèria de conservació d’espècies autòctones. “El nou model de Zoo que estem implementant apunta sobretot sobre una funció: en la conservació de la natura i, per tant, en la de les espècies que es troben en perill d’extinció”, ha senyalat la tercera tinenta d’alcalde, Laia Bonet.
En aquest sentit, ha remarcat la importància que molts d’aquests exemplars hagin acabat en el seu hàbitat natural després d’haver nascut en captivitat: “La funció del Zoo s’està demostrant molt efectiva en la conservació de les espècies que estan en perill d’extinció”, ha sentenciat Bonet.