La recta final d’aquest 2021 i els inicis del 2022 ens portaran temperatures anormalment elevades a Catalunya i especialment a la Comunitat Valenciana i a Múrcia, amb màximes que podran superar amb escreix els 25ºC.
Un anticicló molt robust juntament amb una dorsal d’aire càlid en alçada implicaran un temps totalment estable i temperatures clarament superiors a les normals per l’època.
El matalàs d’aire càlid més evident sembla que es concentrarà cap a l’est peninsular, amb valors superiors als 15 ºC a una alçada aproximada de 1.500 metres. Aquest gruix de calor a la troposfera baixa es tradueix amb temperatures molt més elevades en superfície, ja que cal tenir en compte també els factors geogràfics locals, com els vents i el reescalfament de cert substrat.
Així doncs, no seria gens extrany que entre el dimecres i cap d’any es puguin batre alguns rècords històrics de calor, amb màximes d’entre 25 i 28ºC al prelitoral català i comarques de Girona. En alguns punts de la Comunitat Valenciana i Múrcia es podran fregar els 30ºC.
Farà tanta calor a Barcelona?
Es tracta d’una configuració de matalàs d’aire càlid a les capes mitges i baixes troposfèriques. Els models ens indiquen una grosor molt important d’aquest aire càlid, que anirà des dels 700 m fins als 1.500 m. Entre aquestes cotes, és on es gestarà el gruix de ‘calor’.
Tot i així, abans de l’arribada d’aquesta dorsal càlida, entre dilluns i dimarts, tindrem vents aponentats que podran fer disparar les temperatures cap als 20 o 22ºC, especialment al centre i a la part baixa de la ciutat.
A posteriori, entre dimecres i divendres, tindrem la bombolla càlida a sobre, amb valors d’uns 15-18 ºC a 1.500 metres. Es tracta de molta molta calor per l’època de l’any. Aquest fet es podrà traduïr amb temperatures que podran assolir els 25ºC a la part alta i a l’Observatori Fabra. En canvi, quedaran més curtes o frenades arran de mar, allà al voltant dels 20ºC, on bufarà una lleugera brisa de component marítim.