Des de finals de juliol, gairebé cada tarda ha plogut als Pirineus i al Prepirineu, just on hi ha les capçaleres dels principals rius. Els xàfecs i tempestes han deixat força aigua, especialment al sector oriental de la serralada. És una molt bona notícia, tenint en compte que el vessant sud del Pirineu i el Prepirineu es trobaven en condicions de sequera pluviomètrica extrema o excepcional. Ara bé, aquest episodi de pluja no ha aconseguit revertir l’estat dels embassaments, molt per sota de la capacitat d’ara fa un any.
Més de 100 l/m2 aquest mes d’agost
Contràriament a la resta del territori, l’estiu és l’estació de l’any més plujosa als Pirineus. Els ruixats de tarda acostumen a regar amb freqüència el conjunt de la serralada. Enguany, tot i que els mesos de juny i juliol van ser molt eixuts, l’agost ha anat fent feina.
A diversos indrets s’han superat els 100 l/m2 acumulats entre l’1 i el 22 d’agost. De la xarxes d’estacions del Servei Meteorològic de Catalunya i de Meteoclimatic, destaquen:
- 184 l/m2 a Castellar de n’Hug
- 153 l/m2 a la Pobla de Lillet
- 152 l/m2 a Molló
- 144 l/m2 a Queralbs
- 143 l/m2 a Sant Pau de Segúries
- 141 l/m2 a Das
- 127 l/m2 a Puigcerdà
Els embassaments de les conques internes, al 39 % de la capacitat
Tot i la pluja abundant de les darreres setmanes, l’estat dels embassaments no ha millorat. De fet, el volum d’aigua emmagatzemat ha continuat minvant, si bé des de principis d’agost s’ha alentit el ritme amb què ho feia.
El conjunt dels embassaments de les conques internes es troba al 39 % de la capacitat. Això és 35 punts per sota que fa tot just un any.
Si ens centrem individualment en els diversos embassaments, veurem que la situació es repeteix arreu. El pantà de la Baells (conca del Llobregat) es troba al 36 % de la capacitat. És un percentatge molt per sota de la situació d’ara fa un any (77 %) i de la mitjana de la darrera dècada (80 %) per a mitjans d’agost.
A la gràfica de l’evolució del volum d’aigua embassat es pot veure perfectament com el descens es va frenar a partir de la segona setmana d’agost, malgrat que es continua buidant per l’elevat consum d’aigua.
El mateix s’observa als embassaments de Sau i Susqueda, a la conca del Ter. Si ara mateix es troben al 41 % de la capacitat, fa un any estaven al 71 %.
La sequera acumulada està fent que bona part de l’aigua caiguda l’estiguin retenint els boscos i els aqüífers. Caldria que plogués molt més perquè l’arribada d’aigua als embassaments aconseguís revertir la situació actual.
La conca de l’Ebre no remunta tampoc
Tot i que la pluja també ha arribat a la capçalera dels rius Segre, Noguera Pallaresa i Noguera Ribagorçana, els embassaments d’aquestes conques també es continuen buidant imparablement. En conjunt, es troben al 42 % de la capacitat.
L’embassament de Rialb, el segon amb més capacitat, es troba tan sols al 7 % de la capacitat. El de Canelles, que és el més gros de tots, se situa al 34 %.