L’estiu, i més darrerament en un context postcovid, és tradicionalment l’estació estrella per gaudir dels cims dels Pirineus. En bona mesura per la combinació de vacances i temperatura elevada.
La tardor, però, sovint ens ofereix condicions meteorològiques encara més `òptimes per tal de realitzar travesses o sortides puntuals a les cotes més altes dels Pirineus.
Malgrat això, convé tenir present que en el context mediterrani, en el qual s’emplaça bona part del Pirineu català, la variabilitat interanual sol ser molt gran.
Menor risc de tempestes, però més risc de canvis sobtats
A la tardor minva gradualment la possibilitat de tempestes de tarda. Al setembre encara són habituals, però l’escurçament dels dies i la menor insolació solar fan que, de mica en mica, vagin de baixa.
La menor presència de tronades de tarda permet allargar les sortides o travesses. En situacions d’inestabilitat a l’estiu, en canvi, convé matinar molt per tal de finalitzar les excursions abans del migdia, moment en el qual solen iniciar-se aquests fenòmens.
Per contra, a la tardor podem tenir canvis sobtats i passar de la bonança quasi estiuenca a temps hivernal en qüestió de poques hores. El major dinamisme atmosfèric, causat per la visita de les primeres borrasques atlàntiques de la temporada, pot afavorir el pas de fronts actius, els quals poden deixar precipitacions abundants i un descens brusc del termòmetre associat a l’entrada de vents de component nord o nord-oest.
Informar-se bé del pronòstic abans de realitzar qualsevol activitat a l’alta muntanya és clau per tal de minimitzar riscos.
La tardor del 2021, força atípica a l’alta muntanya
Som a la recta final del mes d’octubre i, a diferència d’altres anys, la neu és gairebé absent a l’Alt Pirineu. Excepte alguns episodis puntuals de fred, en conjunt la tardor d’enguany ens ha aportat força dies de sol i temperatures molt agradables a les cotes més altes de les muntanyes.
El setembre va finalitzar amb una temperatura mitjana a l’entorn de la normalitat a l’alta muntanya pirinenca, però amb pocs episodis de fred gaire intens. Va ser pels volts del 20 i 21 de setembre quan es va viure un episodi de fred i neu a les cotes altes, fins i tot cap als Prepirineus.
Malgrat això, la nevada va ser testimonial en conjunt. El dia 4 d’octubre va tornar a nevar a cotes altes dels Pirineus, sobretot a l’occidental, amb gruixos de més de 10 cm en aquest àmbit. L’arribada de l’anticicló “a posteriori” va implicar força jornades d’inversió tèrmica, un fet que va afavorir la fusió de bona part de la neu.
Des d’aleshores a penes hi ha tornat a haver precipitacions significatives i els mapes no n’entreveuen ni a curt ni a mitjà termini.
Cap de setmana ideal per fer cims als Pirineus
El cap de setmana del 23 i 24 d’octubre vindrà marcat per l’ambient fred, amb glaçades a les valls pirinenques, i pel predomini del sol. La temperatura remuntarà lleugerament a les cotes més altes.
Només dissabte al matí es mantindran les nuvolades a la cara nord de la serralada i a zones d’influència. El vent del nord i del nord-oest perdrà empenta als cims al llarg del matí.
L’assentament de l’anticicló afavorirà dies estables al llarg de la setmana vinent però amb una temperatura normal per l’època de l’any. El fred es farà notar als cims.