raig blau cel sol
Raig blau damunt del Sol. Autor: Marc Bret - Horitzons llunyans @finestresdaire

El raig blau és un fenomen òptic fascinant que té lloc a trenc d’alba o a la posta de sol i només dura uns quants segons en què s’observa, literalment, una franja blavosa just damunt del sol.

És el resultat de la dispersió de la llum del sol, que es descompon en tots els colors de l’espectre visible quan travessa les capes de l’atmosfera. Aquesta descomposició atmosfèrica és un fenomen ben conegut que provoca que la llum se separi en diferents longituds d’ona, essent els colors violeta i blau els que més es dispersen, seguits del verd, el groc, el taronja i el vermell. Les molècules presents a l’atmosfera són les responsables d’aquesta descomposició.

Cel ben clar i net de núvols per veure-ho

Just a trenc d’alba o a la posta de sol és el moment del dia en què l’astre és més baix a l’horitzó, motiu pel qual la llum ha de travessar una major quantitat d’atmosfera. Aquest darrer fet intensifica el fenomen.

L’albirament del raig blau és més probable en condicions atmosfèriques òptimes, com ara un cel ben clar i net de núvols, estabilitat atmosfèrica i bona visibilitat sense obstacles. Els indrets amb aire net i sense contaminació ajuden que el fenomen es vegi més nítid.

A més a més, la refracció atmosfèrica també hi juga un paper crucial, ja que quan la llum passa a través de les diverses capes de l’atmosfera amb diferents densitats, es devia i es corba, tot afectant la percepció del raig.

L’observació del raig blau és molt efímer i, de manera molt ràpida i posterior, se’n pot veure un de verd.

Un raig verd a San Francisco l’any 2006. Font: Wikipedia.

El Marc Bret, especialista en fotografia de fenòmens òptics i horitzons llunyans, ha estat el responsable de captar aquesta bonica imatge. Temps enrere, l’any 2015, ja va poder de capturar aquest fenomen des de Bastiment, juntament amb en Juanjo Díaz, també especialista.