La ratxa tan negativa de precipitacions que tenim fa que estiguem molt atents a qualsevol bri d’esperança. Per ara, a l’Observatori Fabra la precipitació acumulada de tot l’any 2023 és de 307,6 litres per metre quadrat, una xifra molt per sota de la que tocaria en aquesta època.
A punt d’acabar l’any, convé recordar que la precipitació mitjana anual climàtica de Barcelona volta els 600 litres per metre quadrat.
Quan haurem de treure el paraigua?
Amb els mapes a la mà, tant el model del Centre Europeu de Previsions Meteorològiques a Mitjà Termini com el GFS americà semblen anar plegats i indiquen que una pertorbació s’atansarà per l’oest peninsular, el front associat del qual arribaria a Catalunya entre el vespre de dijous i la matinada de divendres.
Malgrat tot, a la ciutat no sembla que els acumulats d’aigua hagin de ser gaire importants, entre els 5 i 10 litres per metre quadrat les previsions més generoses.
Abans, però, sembla que dimecres podria caure també algun plugim escadusser al nord de l’entorn metropolità, inclús també a la ciutat de Barcelona.
Torna la neu
Amb l’arribada d’aquest front, una nova tongada de neu podria caure al Pirineu més occidental, com és habitual durant les darreres setmanes. Sobretot, se n’espera al vessant nord i amb quantitats poc abundants en general. Ara bé, de cara al començament del cap de setmana, més precipitacions que arribaran al nord de la península Ibèrica seguiran omplint de neu els Pirineus.
I la temperatura?
El front que ens arribarà serà un front càlid, per la qual cosa s’espera una pujada transitòria de la temperatura. Un cop hagi passat, entrarà el front fred, que farà davallar el mercuri de forma molt contundent. A partir de llavors, els models semblen estar d’acord que l’inici de desembre començarà amb més fred del que seria habitual.