La sequera dels darrers tres anys no ha estat positiva per la població de papallones tant a Barcelona com a l’àrea metropolitana. Un estudi revela que el nombre de papallones a la ciutat ha disminuït prop del 30 % l’any 2023. Les dades a l’àrea de Barcelona encara són pitjors, ja que el descens en el nombre d’aquests insectes ha estat de gairebé el 33 %.
Segons ha explicat Anna Ramon, biòloga del CREAF, al betevé directe, “la falta d’aigua afecta les papallones vives, que necessiten la humitat i beure per no assecar-se”. La sequera també influeix en les larves, ja que necessiten alimentar-se de les fulles de les plantes.
La pluja d’enguany indica que la situació està millorant, ja que amb l’aigua “els insectes reaccionen millor” i la previsió és un augment de la població de les papallones a la ciutat aquest 2024. Actualment, hi ha dos programes que fan seguiment d’aquests insectes, un del CREAF i un altre de l’Institut Metròpoli de la UAB. La investigació utilitza els ciutadans per comptar les papallones que viuen a espais naturals com els parcs o les platges.
Barcelona té més de 40 espècies de papallones
L’estudi actual empra gairebé 100 voluntaris que, amb un caçapapallones, es dediquen a comptar els insectes a parcs com el de la Ciutadella o el del Laberint. A Barcelona, hi trobem més de 40 espècies de papallones. Les varietats més comuns són la blanqueta de la col, la blaveta comuna i la barrinadora del gerani, que és una espècie invasora d’arribada relativament recent.
Anna Ramon destaca que una població alta de papallones en una ciutat és important perquè facilita les condicions necessàries perquè també hi visquin altres espècies d’insectes, que són aliment per a ocells i altres animals. Així doncs, parlem que són insectes bioindicadors, ja ens informen de com està la salut del nostre barri o carrer.